Пронађена гробница германског ратника стара 1.500 година

Срна
Пронађена гробница германског ратника стара 1.500 година

БЕРЛИН - Гробница германског ратника, највјероватније господара или принца, стара око 1.500 година откривена је у њемачкој покрајини Саксонија-Анхалт, недалеко од мјеста Брукен-Хакфифел, пише “Дејли мејл”. Тачна локација гробнице држи се у тајности како би се избјегле пљачке, а експерти кажу да ова представља најзначајније археолошко откриће у посљедњих 40 година.

Гробница је откривена након што су радници почели да рашчишћавају терен за градњу нове фарме пилића.

И поред високог статуса особе која је ту сахрањена арехолози још нису пронашли њене остатке.

Они вјерују да је пепео те особе похрањена у бронзаној посуди у централној гробници величине око четири пута четири метра.

Бронзана посуда, која се налази у самом центру хумке, окружена је скелетима шест жена, чија су тијела постављена у облику кружнице око посуде.

Научници вјерују да се ради или о љубавницима ове мушке особе или његовим удовицама, али није познато да ли су оне убијене или су саме својевољно одлучиле да умру.

У гробници су пронађени и остаци 11 животиња, укључујући стоку, коње и псе.

Осим ове централне гробнице, у којој је, вјероватном, сахрањен господар, налази се око 60 других гробова.

“Тијело самог господара или вође још нисмо пронашли, вјероватно је његов пепео у бронзаној посуди”, рекла је археолог Сузан Фридрих.

Вјерује се и да су други људи и животиње овдје сахрањени што се види као одавање почасти господару.

Према првим процјенама, гробница датира из периода од 480. године до 530. године нове ере, што је вријеме након пада Римског царства и када су многа германска племена, као што су Хуни, нападали територије која више нису била под заштитом Рима. Ово доба је у историји познато и као Велика сеоба народа.

Археолог Арнолд Мул рекао је да су пронађени и многи различити предмети као што су декоративне посуде, калеми и вретена од стакла, копче за одјећу украшене сребром, мач, централни испупчени дио штита направљен од гвожђа и златник на коме је лик цара Источног римског царста Зеноа, који је живио око 480. године нове ере.

Предмети израђени од стакла потичу из галско-римских радионица дуж Рајне.

Велика сеоба народа услиједила је након пада Римског царства. Вјерује се да је почела почетком 300. године нове ере и да је трајала до око 568. године.

Слабљење и пад Римског царства искористила су германска племена, укључујући Визиготе, Остроготе, Хуне, Саксонце, Англе, Готе и Вандале да нападају Рим са свих страна. /крај/дд

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана