Прије 50 година у мисији на Мјесецу учествовало и осам Срба

Танјуг
Прије 50 година у мисији на Мјесецу учествовало и осам Срба

Београд - У другој половини јула навршиће се 50 година од када је Нил Армстронг први закорачио на Мјесец у мисији “Апола 11”, у коју су била укључена и осморица Срба, преноси портал “Наши у свијету”.

У овом свемирском програму за људско освајање Мјесеца директно су били укључени Милојко Мајк Вучелић, Славољуб Сем Вујић, Милисав Шурбатовић, Данило Бојић, Драгиша Гиш Јовановић, Петар Гајић, Вељко Гашић и Давид Вујић из Србије који су емигрирали у САД.

Славољуб Вујић је био продуцент и кординатор пројекта „Аполо 11”. Милисав Шурбатовић је био шеф инжињеријске екипе, а Данило Бојић, креатор шатла „Орао” за шетњу по Мјесецу.

Драгиша Јовановић и Петар Гајић су били инжињери, док је Вељко Гашић био савјетник, али истовремено и дизајнер америчких бомбардера „Т-38 trainer”, „F-5 fighter” и „Б-2”.

Давид Вујић је заступао НАСА и био задужен за односе са медијима и јавношћу. Ова српска екипа радила је и на програму „Аполо 13”.

Послије успешног слијетања људске посјаде на Месец, њих осморица, друштво “ћелавих орлова”, како су се духовито назвали, направили су мало славље у Калифорнији и успјешно наставили своје сјајне каријере.

Милојко Мајк Вучелић (79) и Славољуб Сем Вујић (75) су добили велика признања за свој рад, а Вучелић је добио највише америчко цивилно признање „Предсједничку медаљу слободе САД”, јер је руководио спасавањем америчких астронаута послије тешке хаварије на мисији “Аполо 13” током 1970. године.

Тада је у НАСА централи у Хјустону и настала чувена реченица, која је постала дио историје, а коју у паници и безнађу изговарају преплашени космонаути: „Houston we have a problem”.

Данас је од осморице градитеља „Аполо 11” жив и веома активан Давид Вујић који је радио у областима војне авијације, космичких летова, система транспорта, енергије, развоја технологије, унапређења бизниса, маркетинга и политичког лобирања.

Вујић је био инжењер, масон, српски лобиста и званични портпарол НАСА и програма „Аполо 11” у САД, као и сарадник Картерове, Бушове и Трампове администрације.

Поводом пола вијека од српског освајања Мјесеца у Београду у Матици исељеника Србије и Срба у региону ће бити одржана пригодна свечаност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана