Прије 42 године умро је Јосип Броз Тито, доживотни предсједник СФРЈ

Срна
Foto: википедиа

БИЈЕЉИНА- Јосип Броз Тито (1892-1980), доживотни предсједник СФРЈ и Савеза комуниста Југославије који је управљао Југославијом 35 година, умро је 4. маја 1980. године.

Рођен је у Кумровцу у Аустроугарској. Изучио је у Сиску браварски занат, па је почео да ради као металски радник у Загребу, а затим у фабрикама у више земаља.

Као аустроугарски каплар учествовао је у Првом свјетском рату. Борио се против српске војске током аустроугарске агресије на Србију, о чему се никада није говорило у његовој биографији.

Тешко је рањен и заробљен 1915. године на Карпатима, на Источном фронту. Послије тога, учествовао је у Октобарској револуцији. У Југославију се вратио крајем октобра 1920. године, када је постао члан Комунистичке партије Југославије, а 1937. њен генерални секретар, вољом совјетског лидера Јосифа Висарионовича Стаљина, послије смјењивања и стријељања Милана Горкића.

Радио је 1936. и 1937. године у Коминтерни у Москви. Као вођа Комунистичке партије Југославије водио је у Другом свјетском рату партизански устанак против Нијемаца од 1941. године до краја рата. Био је један од оснивача и истакнутих лидера Покрета несврстаних.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана