Посмртни остаци вожда Стратимировића похрањени у Сремским Карловцима

Танјуг
Foto: Танјуг

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ - У Сремским Карловцима данас су уз највише војне почасти похрањени посмртни остаци генерала Ђорђа Стратимировића, команданта српских добровољаца из Шајкашке који је извојевао најважнију српску побједу над бројнијом и опремљенијом мађарском војском 12. јуна 1848. године.

Посмртни остаци похрањени су у манастиру Ваведења Пресвете Богородице, а пренијети су из Беча, гдје је сахрањен 1908. године, чиме је испуњена последња генералова жеља, коју је изразио непосредно пред смрт у својим мемоарима „Успомене".

„Данас се у Сремске Карловце, у којима је пре 173 године формирана Српска Војводина, вратио један од њених највећих синова генерал Ђорђе Стратимировић. Тиме је испуњена његова посљедња жеља да почива у овом месту, које је својеврсни отисак наше историје и у којем и треба да почивају они који су великим и непролазним делима своја имена уписали у вечност", изјавио је данас предсједник Покрајинске владе Игор Мировић.

Мировић је у име Покрајинске владе и своје лично име захвалио Српској православној цркви, породици и свима који су учествовали у, како је навео, повратку омиљеног генерала и нашег великог претка из Беча у Србију.

Дјело генерала Ђорђа Стратимировића, како је нагласио Мировић, велико је и вјечно. И као војног заповједника у судбоносним и славним биткама које су од њега створиле најомиљенију личност не само у војсци него и у народу Српске Војводине, и као човјека који је цијелог свог живота био одан и посвећен интересима српског народа.

„Зато генерал Стратимировић припада бесмртницима без којих је историја нашег народа незамислива, а који су својом борбом и својим делом нашој слободи и нашем уједињењу дали немерљив допринос", рекао је Мировић.

Према његовим ријечима, генералов повратак у отаџбину потврда је одлучности и тежње за националним јединством, које нам је данас можда потребније него икада у историји.

„Добро дошао кући, генерале Стратимировићу, под небо твоје Српске Војводине и твоје Србије, и у срца и душе свих нас који, баш онако како си и ти чинио за живота, данас сањамо и живимо исте, српске снове. Нека ти је вечна хвала и слава", поручио је Мировић.

Председник Одбора за похрањивање посмртних остатака Ђорђа Стратимировића, Александар Ђурђев рекао је да је милошћу божијом и вољом народном испуњен аманет вожда Ђорђа Стратимировића.

"Он је данас овде пред нама и ми пред њим. Не могу, а да се не захвалим свима који су подржали да овај захтев буде испуњен", рекао је Ђурђев.

Захвалио је свим државним званичницима, свештенству, као и свима другима који су пружили подршку, а прије свега предсједнику Скупштине Војводине Иштвану Пастору.

"Господин Пастор ужива огроман углед код наших грађана, он је најзаслужнији данас што ми у нашем времену у којем живимо, радимо и обитавамо имамо сјајне пријатељске односе са суседном Мађарском. Вожд је морао да прође територију Аустрије и Мађарске која се са достојанством односила према његовим посмртним остацима" и позвао предсједника скупштине АПВ Иштвана Пастора да се и даље труди јер су Срби и Мађари у 21. вијеку потребнији једни другима него икада раније.

"Суза у очима породице Стратимировић јесте данас суза радосница. Суза радости и поноса што се испунила заповест нашег вожда да буде сахрањен у Сремским Карловцима где је он као политичка личност и потекао", рекао је праунук Иван Стратимировић.

У име породице захвалио је српском народу, Српској православној цркви, епархији сремској, војсци, општини Сремски Карловци, републичкој, покрајинској и градској власти, центру за развој Шајкашке и Одбору за повратак посмртних остатака великог вожда и нагласио да ће породица Стратимировић остати одана српским интересима и нацији.

Након више од једног вијека, данас је испоштована посљедња жеља вожда Стратимировића коју је изјавио непосредно пред смрт у мемоарима "Успомене".

Иницијатива о ексхумацији потекла је од његових потомака, а ексхумацију је организовао предсједник Одбора за пренос посмртних остатака Александар Ђурђев.

До јуче су ексхумиране Стратимировићеве кости биле у капели Градског гробља у Новом Саду, генераловом родном граду, након чега су пресељене у Саборни храм у Сремским Карловцима гдје је изложен ковчег, те су грађани могли да дођу и одају почаст.

Уочи похрањивања посмртних остатака генерала Стратимировића, у Саборној Цркви Светог Николе одржана је литургија и опјело које је служио епископ хвостански Јустин уз појање карловачких богослова.

Након тога су гардисти изнијели ковчег са моштима испред Саборног храма уз почасни поздрав, након чега је услиједила литија кроз Сремске Карловце.

Предсједник Владе АП Војводине Игор Мировић, предсједник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и покрајински секретари дошли су да одају почаст славном генералу у саборном храму, каои велики број грађана.

Ђорђе Стратимировић рођен је у Новом Саду 7. фебруара 1822. године, а преминуо је 15. децембра 1908. у Бечу, гдје је и сахрањен. Био је српски генерал кога су ондашњи Срби од миља звали вожд.

Сремски Карловци су важан историјски моменат у генераловој служби. Ђорђе Стратимировић био је командант српских добровољаца из Шајкашке. Заједно су извојевали прву и најважнију српску побједу над бројнијом и опремљенијом мађарском војском 12. јуна 1848. године у овој вароши чиме је сачувана Српска Војводина коју су прогласили на Мајској скупштини 2. маја исте године.

По завршетку војне службе, 1859. године, генерал Стратимировић учествовао је у дипломатским мисијама за Аустрију у Црној Гори, на Крфу, у Епиру, Србији и Италији. Из Новог Сада преселио у Беч 1877. године, гдје је провео остатак свог живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана