Пола вијека од земљотреса који је промијенио Бањалуку

Srna
Пола вијека од земљотреса који је промијенио Бањалуку

БАЊАЛУКА - Педесета годишњица катастрофалног земљотреса, који је Бању Луку погодио 27. октобра 1969. године, остављајући иза себе потпуно разорен град, биће обиљежена низом пригодних меморијалних догађаја.

У земљотресу, који је тада девастирао град, живот је изгубило 15 људи, а 1.117 је теже или лакше повријеђено. Материјална штета је била огромна.

На данашњем Тргу Крајине и данас се налази сат, који је престао да ради 27. октобра 1969. године у 9.11 сати, као подсјетник на катаклизму која је прије пет деценија задесила Бањалуку.

Централни догађај програма обиљежавања 50. годишњице биће изложба под називом "Земљотрес у Бањалуци – 1969, солидарност, обнова и изградња" у организацији Музеја савремене умјетности РС, Архива и Удружења архивских радника, која ће бити отворена 26. октобра.

У оквиру изложбе, на спољашњим зидовима Музеја савремене умјетности биће постављена инсталација дрвених стубова, дјело умјетника Драгослава Малинића, у знак помена на 15 жртава земљотреса.

Обиљежавање годишњице катастрофалног земљотреса почиње 23. октобра, мултимедијалном поставком о животу у "рањеном граду" током јесени и зиме с краја седме и почетка осме деценије прошлог вијека.

Први дио поставке чини изложба 24 репродукције фотографија и негатива, које су од новембра 1969. до средине марта 1970. године снимили бањалучки фото-аматери Радивој Радановић, др. Александар Сјериков и Љубинко Бато Смољановић, док је њен други дио пројекција архивских филмова о бањалучком земљотресу, које су (током споменута четири и по мјесеца) својим аматерским камерама формата осам мм и 16 мм снимили Ивица Куртовић, Миодраг Шобот и Љубинко Бато Смољановић.

Куриозитет ове мултимедијалне поставке је да фотографије и негативи, чије ће репродукције бити изложене, никада раније нису виђени у јавности, јер су претходних пола вијека били дио приватних колекција наведених фото-аматера. Такођер, више од половине кадрова архивских филмова никада није приказано изван "кућног биоскопа" њихових аутора.

Организатор овог визуелног подсјећања на посљедице највеће природне катастрофе која је задесила "крајишку љепотицу" је Филателистичко друштво Бањалука, уз подршку градских власти, док је његов аутор бањалучки колекционар и публициста Горан Бараћ. Заинтересовани посјетиоци моћи ће да је виде до 31. октобра, сваким радним даном од 8 до 20 часова.

У четвртак, 24. октобра планирано је отварање изложбе у организацији Музеја РС-а под називом "50 година од земљотреса у Бањалуци 1969-2019)", аутора Миленка Ђорђевића.

За 26. октобар најављен је округли сто у организацији Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета, у оквиру којег ће и Хидрометеоролошки завод имати презентацију на тему земљотресних дешавања на подручју града.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана