Пола вијека од 1969 - године која је промијенила свијет

Агенције
Пола вијека од 1969 - године која је промијенила свијет

Прије пола вијека свијет је доживио догађаје који су дефинисали многе генерације - десила се зора информатичког доба, повећан је број протеста, пружен отпор рату у Вијетнаму, почела је ера приступачног авио-саобраћаја, а дошло је и до важних културних достигнућа, јер је индустрија забаве постала испреплетена с политиком. Година 1969. промијенила је свијет.

1. Мисија “Аполо 11” испунила је заклетву коју је дао преминули предсједник Џон Ф. Кенеди - да пошаље Американце сигурно на Мјесец прије краја декаде. Године 1969, 20. јула, Нил Армстронг постаје први човјек који је крочио на површину Мјесеца, када је изговорио: “Ово је мали корак за човјека и велики за човјечанство”.

2. Њујоршка полиција извршила је рацију у “Stonewall Innу”, геј клубу смјештеном у граду Гринвичу. Рација која се десила 28. јуна покренула је нереде, који су трајали шест дана и који су били покретач за успостављање права за геј популацију у Сједињеним Америчким Државама и свијету.

3. Боинг 747, први на свијету комерицијални авион широког трупа, на свој први лет кренуо је 9. фебруара. Џамбо-џет је учинио путовање авионом доступним милионима људи широм свијета.

4. Авион конкорд на свој први пробни лет креће од Тулуза у Француској 2. марта, прије успостављања свог првог суперсоничног лета, који се догодио 1. октобра.

5. Прва трајна конекција између рачунара широм Сједињених Америчких Држава успостављена је 29. октобра. Ово је био пионирски потез, који је био покретач за стварање интернета, који данас доприноси хипертехнолошком свијету.

6. Прва епизода “Montey Python's Flying Circusa”, ТВ шоуа који је стекао култни статус широм свијета, емотивана је у Британији 5. октобра. Џон Челси, Тери Џонс, Грем Чапман, Мајкл Палин, Ерик Ајдл и Тери Гилиан стварали су хумор у броби против естаблишмента.

7. Година антихероја добила је један од најгледанијих филмова свих времена. Режирао га је Џорџ Рој Хил, а у главним улогама су се појавили Пол Њумен и Роберт Редфорд. “Буч Касиди и Санденс Кид” освојио је 16 филмских награда, укључујући и четири “Осцара”.

8. Легендарни тродневни музички фестивал “Вудсток” одржан је у околини Њујорка од 15. до 18. августа. Фестивал је угостио нека од највећих музичких имена у историји - Џимија Хендрикса, Џенис Џоплин, Џоа Кокера, Карлоса Сантану и бенд “The Who”. Фестивал је привукао 500.000 људи и дефинисао једну генерацију.

9. Инаугурација Ричарда Никсона 20. јануара учинила га је 37. предсједником Сједињених Америчких Држава. Остала је у сјени великог броја протеста због рата у Вијетнаму, који је улазио у 14. годину.

10. Голда Меир изабрана је за премијерку Израела 17. марта. Била је трећа жена на свијету која је добила ову функцију након Сиримаво Бандаранаике из Цејлона и Индире Ганди из Индије.

11. Број америчких војника у Вијетнаму је порастао на 543.000. Рат се наставио до априла 1975. године, а живот је изгубило 57.939 Американаца.

12. Бенд “The Beatles” ненајављено је наступио уживо посљедњи пут на крову зграде “Apple”, смјештене у Савил роуу у Лондону 30. јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана