Петар Други Карађорђевић: Посљедњи српски и југословенски краљ

Srna
Foto: Printscreen

БИЈЕЉИНА - Петар Други Карађорђевић /1923-1970/, посљедњи српски и југословенски краљ, умро је 3. новембра 1970. године.

Био је први син краља Александра Првог и краљице Марије.

У вријеме убиства свог оца 1934. године, Петар Други био је малољетан, па је краљевска власт пренијета на Намјесништво које је у тестаменту одредио краљ Александар Први, на челу са намјесником кнезом Павлом Карађорђевићем, а чланови су били још Иво Перовић и Раденко Станковић.

Послије војног пуча против кнеза Павла и владе Цветковић-Мачек, који су донијели одлуку о приступању Југославије Тројном пакту, Петар Други је проглашен пунољетним.

У земљи је владао само 19 дана, пошто је 14. априла на приједлог предсједника владе армијског генерала Душана Симовића одведен у избјеглиштво након инвазије Сила осовине.

Краљ Петар Други је подржавао четнике - пуковника /потоњег армијског генерала/ Драгољуба Михаиловића. Када су се савезници преоријентисали на партизански покрет предвођен комунистима, краљ Петар Други је под притиском Британаца позвао своје присталице да ступе у партизане.

Према споразуму Шубашић-Тито са краја 1944. године, краљ је марта 1945. преинео своја овлашћења на трочлано Намјесништво.

Краљ Петар Други је збачен са пријестола одлуком нове комунистичке Уставотворне скупштине ФНРЈ од 29. новембра 1945. Послије рата се населио у САД.

Преминуо је 3. новембра 1970. у Денверу од цирозе јетре.

Био је сахрањен у манастиру Светог Саве у Либертивилу, у савезној држави Илиноис, а 2013. године његови остаци пренесени су у цркви Светог Ђорђа на Опленцу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана