Павле Јуришић Штурм - славни генерал српске војске

Срна
Павле Јуришић Штурм - славни генерал српске војске

БИЈЕЉИНА - Српски генерал лужичкосрпског поријекла Павле Јуришић Штурм (1848-1922), један од најистакнутијих српских официра у балканским ратовима и у Првом свјетском рату, умро је на данашњи дан 1922. године.

Штурм је веома заслужан за блиставе побједе српске војске над аустроугарском армијом у Церској и Колубарској бици.

У српску војску примљен је 1876. године као добровољац у чину поручника и већ у Српско-турском рату 1876-1877. истакао се као командант Шабачког и Посавско-тамнавског батаљона.

У Другом српско-турском рату 1877-1878. године, Штурм је веома успјешно командовао Првим добровољачким пуком, а потом Крајинским комбинованим пуком у борбама код Беле Паланке и Пирота.

У Српско-бугарском рату 1885. године, Павле Јуришић Штурм командовао је Шестим пуком Дринске дивизије, у Првом балканском рату 1912-1913. Дринском, а у Другом балканском рату 1913. Дунавском дивизијом.

У Првом свјетском рату 1914. године, Штурм је као командант Треће армије примио први удар знатно надмоћније аустроугарске Пете армије и успорио њено напредовање, што је омогућило српским снагама да се прегрупишу за Церску битку.

Трећом армијом је командовао и у Колубарској бици и на Солунском фронту до августа 1916. године.

Павле Јуришић Штурм одликован је Орденом Карађорђеве звезде, Орденом Белог орла и савезничким одликовањима међу којима се истичу Орден италијанске круне, Орден Светог Ђорђа, Орден белгијске круне, Орден Легије части и Орден Светог Михајла и Светог Ђорђа.

Такође, био је носилац Ордена гвозденог крста, Ордена Светог Леополда и Ордена Менџидије, ордења које су му додијелиле будуће Централне силе.

Уврштен је у ред највећих војсковођа Првог свјетског рата и српске ратне историје.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана