Пасмине које су прије 100 година биле другачије

Agencije
Пасмине које су прије 100 година биле другачије

Популарне пасмине некада нису изгледале као данас. Онога трена када су се људи умијешали у узгој и почели мијењати пасмину по својим жељама, дошло је до великих промјена.

 

Бул теријер је једна од пасмина која је прије 100 година изгледала потпуно другачије. Док су узгајивачи увјерени да "раде" бољу и квалитетнију пасмину, оно што стоји иза читаве приче је далеко од истине. Због неправилног узгоја и великих промјена у изгледу, данашњи булл теријери већином пате од проблема са зубима.

Разлог је што имају превише зуба у њиховој повећаној лубањи. Неправилан узгој је и један од узрока менталних проблема. Ови пси научени су ловити свој реп, а данашња пасмина га нема што им може изазвати фрустрацију те тиме чак и изазвати агресивно понашање.

Затим слиједе јако популарни њемачки овчари који су 1850. године сматрани средње великим псима с просјечном тежином од 25 кг. Данас њемачки овчари припадају скупини великих паса, а током година ова пасмина постала је потпуно искривљена.

Данашњи њемачки овчари су у просјеку тежи 13 килограма од њихових предака, имају спуштена леђа, што доноси пуно проблема с краљежницом те задњим ногама и куковима.

Мопсови такође спадају у пасмине које су уназад 100 година доживјеле драстичне промјене које им нису нимало помогле. Ова пасмина прошла је превише генетских модификација како би постали популарнији и привлачнији.

Но оно што се заправо добило јесу пси који имају проблеме с високим крвним притиском, проблеме са срцем, потешкоће с дисањем, проблеме са зубима и склоност дерматитису. Њихов завијен реп је генетски модификован што им с временом може јако наштетити те их чак и направити парализованим.

Још једна јако популарна пасмина су боксери чија је њушка сама по себи од почетка била "спљоштена", но узгајивачи су хтјели да буде још краћа и мања. Наравно, то је довело до пуно проблема као што су потешкоће с контролисањем тјелесне температуре те спадају у скупину паса који имају највећи ризик за развијање рака.

 

Перзијски хртови - Салуки такође су једна у низу пасмина која је доживјела пуно промјена у задњих 100 година. Данашња пасмина има јако дуге ноге, малену главу и дуго тијело, а посљедица оваквих промјена су чести срчани проблеми.

Нама су јазавчари преслатки малени дугуљасти пси, но и они су једни од оних који нису овако изгледали. Некада су имали врат и ноге који су били у складу с тијелом, док данас једва држе своје тијело изнад земље. Овакав изглед је можда привлачнији људима, но као и код осталих пасмина постоје посљедице.

Данашњи јазавчари су склони проблемима с очима и краљежницом, који могу довести до парализе.

Вести, тј. западношкотски бијели теријер је још једна пасмина која је промијењена на лошије. Ови пси су некада били прави ловци, атлетског изгледа и високе енергије с одличним инстинктом. Иако је данашњи вести привржен и друштвен пас, његови инстинкти су нестали.

Нажалост, и брадати коли прошао је многобројне генетске модификације. Ови пси никада нису имали дугу длаку која је сезала све до пода, но данас су привлачни баш због те прекрасне длаке.

Од пасмине која није требала пуно његе данашњи брадати колији сада припадају у скупину захтјевних паса за одржавање, а уз разне промјене услиједиле су и бројне посљедице те су данас изузетно склони кожним алергијама.

Велики див бернардинац некада давно био је изузетно користан пас, поготово у потрази за несталим људима у планинама. Око врата су носили бачвице напуњене топлом течности за људе у невољи.

Данас је ова пасмина пуно већа од својих предака те због своје величине не може више бити толико корисна. Ова пасмина због своје величине и данашњег изгледа склона је упалама очију, проблемима с краљежницом, прегријавању и хемофилији. Све ове промјене су и разлог зашто ова пасмина слини више од осталих.

Прије пуно година басети нису имали тако кратке ноге, били су ниски, али ни приближно данашњем изгледу. Њихове уши нису биле толико дугачке и дошло је до великих промјена у изгледу очију. Због свих ових промјена ови пси имају превише коже због које су склони развијању дерматитиса, проблемима с очима и краљежницом.

Једна пасмина која је прошла изузетно пуно промјена су и енглески булдози. Промјене које је ова пасмина прошла су све само не добре. Ову пасмину хтјели су направити већом и изгледом опаснијом, али због тих промјена читава пасмина пати те је сада позната као најболеснија. Њихов животни вијек скратио се скоро за дупло и склони су развити било коју болест, пише Индеx.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана