Овако је изгледала најстарија српска застава

Г.С.
Овако је изгледала најстарија српска застава

За династију Немањић везују се почеци стварања српске државе у многим сферама. Зато и не чуди да је и најстарији забиљежени помен заставе Србије у вези са овом средњовијековном породицом.

Наиме, син краља Владислава, жупан Деса, 1281. године послао је делегате из Котора у Дубровник да врате ствари из очеве благајне која се тамо налазила, а у списак је укључена, између осталих ствари, и “застава црвене и плаве боје” (“("vexillum unum de zendato rubeo et blavo" – “застава од платна црвеног и плавог”).

Пошто је краљ Владислав владао од 1233. до 1243. а умро послије 1264. може се закључити да је застава овог изгледа старија од овог описа.

Данас је непознато како су ове боје биле распоређене. Застава која се виђа у обиљежавању средњовековних догађаја у Србији је хоризонтална двобојка.


Најстарији познати цртеж неке заставе Србије је на мапи из 1339. године коју је направио Анђелино Дулцерт. Застава је представљала царство Цара Душана и била црвени двоглави орао на жутом, преноси Историјски забавник.

Тек је Сретењски устав из 1835. описао српску заставу као тробојку и то у редослиједу боја – отворено црвена, бијела и челикасто-угасита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана