Откривени трагови бруталних сукоба од прије 13.400 година

Г.С.
Откривени трагови бруталних сукоба од прије 13.400 година

Међу племенским групама које су насељавале источну обалу Нила у сјеверном Судану прије око 13.400 година, мир није увијек владао, што откривају рањена тијела сахрањена на гробљу на једном од најстаријих мјеста на свијету.

Научници су у четвртак рекли да је нова анализа остатака гробља “Јебел Сахабе”, ископана 1960-их, пружила нови увид у ово праисторијско крвопролиће, укључујући доказе да је било више насилних сукоба, а не једног смртоносног обрачуна, како се раније вјеровало.

Остаци скелета 61. мушкарца, жене и дјеце откривају да на 41 тијелу постоје трагови најмање једне ране, углавном од копља или стреле. У некима су откривене зацијељене ране, што указује да је особа преживјела тучу.

Њих 16 имало је и зацијељене и незацијељене ране, па се вјерује да су преживјели једну борбу, а у другој погинули. Микроскопским прегледом костију откривени су остаци каменог оружја.

Оригинална анализа из 1960-их идентификовала је само 20 људи са ранама, а ниједна није имала зарасле ране. Широко насиље једнако је погађало мушкарце и жене, а било је и рањених четворогодишњака, рекла је палеоантропологиња Изабел Кревекоеур из Француског националног центра за научна истраживања на Универзитету у Бордеауку, водећа ауторка студије објављене у часопису “Scientific Reports”.

“Чини се да је једно од главних смртоносних својстава резање и проузроковање губитка крви”, рекла је Кревекоеур.

Иако се копља и стреле могу испалити из даљине, постоје и докази о блиској борби са бројним случајевима прелома, удараца подлактицом и сломљених костију руке.

Сакупљачи ловаца у то време су живјели у долини Нила, прије развоја пољопривреде. Ловили су сисаре попут антилопе, рибе и сакупљали биљке и коријење. Њихове групе су биле мале, вјероватно до највише стотину људи.

Иако није познато зашто су се борили, борбе су се одвијале у вријеме климатских промјена и преласка из сушног у влажнији период, са низом великих поплава, које су могле да изазову конкуренцију међу супарничким клановима за ресурсе и територију, преноси index.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана