Осветници: Група Јевреја која се спремала да убије шест милиона Нијемаца

Г.С.
Осветници: Група Јевреја која се спремала да убије шест милиона Нијемаца

Како се Други свјетски рат ближио крају, десетине хиљада преживјелих је ослобођено из логора смрти који су постојали широм Хитлерове нацистичке државе.

Ипак, ни највећи песимисти нису могли да предвиде сву величину ужаса која је откривена у првим мјесецима након маја 1945. године и тада је постало јасно да ће бити немогуће судити свим одговорним нацистима.

На суђењу у Нирнбергу оптужена су само 24 највиша званичника, а до 1949. године тек око 300 нациста је осуђено. Ово је у пракси значило да је огроман број људи одговорних за Холокауст једноставно слободно одшетао.

За Јевреје који су током Другог свјетског рата поднијели највећа страдања, ово је било неприхватљиво, пише Историјски забавник.

Лов на нацисте

Да је потребно “правду узети у своје руке” прво је јавно рекао Аба Ковнер, борац за слободу и касније један од највећих израелских пјесника. Још 1945. он је говорио о божијој освети и казни која ће сустићи све нацисте. Такође је сугерисао да је на Јеврејима да им такву судбину омогуће.

Као одговор на Ковнеров позив на акцију формирано је неколико група које су планирале да изврше “божију вољу”. Једна од њих у историји је постала позната као “Нокмим”, што на хебрејском значи “Осветници”.

Имала је око 60 чланова који су углавном били преживјели логораши, чланови Јеврејске британске бригаде, али и волонтери из Палестине. Сви они су у рату изгубили породице или пријатеље и сада су тражили освету, пише портал Allday.

Осветничка група кренула је у потрагу по Њемачкој и Аустрији тражећи СС официре и нацисте који су директно били одговорни за смрт Јевреја.

Прерушени у француске и британске војнике, проц7зењује се да су пронашли и убили око 300 мушкараца. Ови нацисти су упуцани, задављени, прегажени или обзешени како би њихове смрти дзеловале као самоубиства. Једном приликом, Осветници су се ушуњали у болницу и убризгали ињекцију пуну керозина бившем званичнику Гестапоа.

Отровати 6 милиона Нијемаца

Ковнер је ускоро смислио план који је превазилазио појединачна убиства. Заједно са другим Осветницима он је намјеравао да отрује водоводе у пет градова укључујући Берлин, Минхен, Хамбург, Нирнберг и Вајмар. Болест која би се тако проширила требало је да убије шест милиона Нијемаца - исто колико је Јевреја страдало у Холокаусту.

Прије него што је овај страшни план спроведен у дјело, Ковнер је отпутовао у Палестину како би се састао са Хаимом Вајцманом, човјеком који ће убрзо послије тога постати први израелски предсједник.

Иако има индиција да је Вајсман прво подржао план, други званичници су га убједили да би такав драстичан чин уништио сваку шансу за оснивање израелске државе. Када је Ковнер кренуо назад за Европу носећи отров са собом, ухапшен је и план на срећу никада није спроведен у дјело.

План Б

Ипак, Осветници су имали и “план Б”. Умјесто да отрују 6 милиона Нијемаца решили су да на исти начин убију ухапшене званичнике СС-а који су се налазили у савезничком логору у Нирнбергу. Један млади Јеврејин, плавих очију и аријевског изгледа, успио је да се запосли у затворској пекари и мало по мало унутра уноси арсеник.

У априли 1946. године пекар и још три Јеврејина отровали су 3.000 векни хљеба од чега се разбољело око 1900 затвореника. Број оних који су умрли никада није са сигурношћу утврђен, али се процијењује на око 1000 људи.

Активности Осветника уопште се нису свидјеле влади Сједињених Америчких Држава. Умјесто да се Њемачка и даље уништава, Америка се надала да ће у овој држави успијети да изгради савезника који ће помоћи у борби против Источног блока.

Британци су такође жељели да се убиства зауставе, али војске ових држава нису учиниле ништа да спрече јеврејске џелате.

Прича коју је историја заборавила

Освета се наставила и током 1950-их. Користећи утабане руте за бјежање, нацисти су се раширили свуда по свијету, али су Осветници постали прави експерти у њиховом проналажењу.

Успјели су да дођу до Александра Лика, нацисте одговорног за смрт 100.000 Јевреја у логору Јагал у Естонији и натерали га да почини самоубиство. Такође су убили Паула Гислера, вођу нацистичке партије у Минхену, као и Ернеста Гравица, СС доктора који је осмислио гасне коморе.

Прича о “јеврејским осветницима” у деценијама које су услиједиле дуго је била заборављена. Вођа Осветника, Аба Ковнер, умро је 1987. године.

Тек почетком 21. вијека о активностима ових бораца почело је да се говори. За сада је најпознатији телевизијски филм “Они који не заборављају” премијерно приказан у Израелу 2014. године, као и књига Риха Кохена из 2001. “Осветници: Јеврејска ратна прича”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана