Ослобођење Југославије 15. маја 1945.

Срна
Ослобођење Југославије 15. маја 1945.

БИЈЕЉИНА - Некадашња Југославија дефинитивно је ослобођена од окупатора на данашњи дан 1945. године - јединице Југословенске армије сломиле су и посљедњи организовани отпор непријатељских снага у Другом свјетском рату.

Оне су њемачким трупама пресјекле одступницу, заробиле команданта групе армија Е генерал-пуковника Александера Лера - који је у априлу 1941. руководио бомбардовањем Београда - и принудиле их на предају.

У четворогодишњем рату погинуло је званично 1.706.000 становника, а земља је порушена и опустошена.

Током рата, у Независној Држави Хрватској извршен је геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима, а Нијемци су вршили страшне одмазде на подручју Србије.

До данас није познат коначан број укупно убијених становника тадашње Југославије, као ни тачан број страдалих у концентрационим логорима НДХ за одрасле и дјецу.

Највећи број припадника Југословенске армије чинили су Срби, који су током 1941, 1942. и 1943. године били апсолутно најбројнији народ у партизанским јединицама.

Тек од 1944. године, када је крај Трећег рајха био изгледан, многи припадници прије свега квислиншких јединица из НДХ, хрватске и муслиманске нацоналности, пришли су одлободилачким снагама.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана