Ослободиоци 6. априла поразили нацисте и усташе у Сарајеву

Срна
Foto: Фб страница Хисторијски архив Сарајево

БИЈЕЉИНА- Партизанске јединице су 6. априла 1941. године ослободиле Сарајево од њемачких и снага Независне Државе Хрватске, које су сачињавале усташе са дијеловима муслиманских јединица.

Послије неуспјеха њемачке противофанзиве у Мађарској, Хитлер је 20. марта 1941. године одобрио да се Сарајево напусти.

У то вријеме у окупираном Сарајеву, из ког су протјерани Срби и Јевреји, у саставу главног њемачког 21. брдског армијског корпуса налазиле су се 181. дивизија ојачана пуком "Бергман", остаци 369. легионарске дивизије, СС дивизија "Принц Еуген", СС полицијски пук Нагел, Штаб 81. пука за обезбјеђење...

Од усташко-домобранских снага, које су сачињавали махом Хрвати, али и муслимански младићи, њемачком брдском армијском корпусу били су потчињени 8. и 15. дивизија, остаци 9. дивизије, као и бројне снаге усташке сеоске милиције.

У току напада, јединице 3. корпуса ослободилачке војске разбиле су непријатељске заштитничке дијелове и до мрака допрле до ивице града, заобилазећи непријатељске утврђене тачке Велики Глог и Шиљато Брдо.

Уз слабији отпор непријатеља оне су заузеле центар града и Маријин Двор. Тек је у рејону 530 електричне централе 38. дивизија наишла на јак отпор непријатеља, подржаног са пет тенкова.

У оштрој борби непријатељ је био разбијен, па је током ноћи са 5. на 6. април продужено чишћење града у коме је једино још 334. пук њемачке 181. дивизије, коме је упадом 38. дивизије у град била пресјечена одступница, пружао снажан отпор.

За то вријеме 37. дивизија заузела је Брус, Требевић и Палеж, а потом с југа избила на ивицу града и у току ноћи овладала лијевом обалом Миљацке.

У сам град ушла је 3. дивизија, док је њена 7. бригада, била оријентисана правцем Илиџа - Блажуј.

На тај начин је 6. априла ујутру читав град био заузет и очишћен од непријатеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана