Одлазак Мерилин Монро - најпознатије плавуше филма

Срна
Foto: Агенције

БИЈЕЉИНА - Мерилин Монро (1926-1962), најпознатија америчка и свјетска филмска звијезда, умрла је 5. августа 1962. године.

Најпознатија плавуша филма, из златног доба Холивуда средином прошлог вијека, за живота није била ни изблиза толико цијењена као сада.

Пратила је репутација згодне глумице, а њени бракови и авантуре више су заокупљали јавност од њених, како ће се послије испоставити, одличних филмских улога. Мерилин Монро играла је у филмовима који се данас сматрају врховима америчке кинематографије, међу њима су - "Џунгла на асфалту", "Све о Еви", "Прича из предграђа", "Неки то воле вруће", "Ријека без повратка", "Аутобуска станица" и "Неприлагођени".

Тек након њене неочекиване смрти, која је проглашена самоубиством, мада постоје многи неразјашњени детаљи, као и каснија истраживања којима је та тврдња озбиљно довођена у питање - Мерилин је схваћена ко озбиљна глумица са респектабилним улогама у фимовима са тада највећим звијездама Холивуда.

Дјетињство и тинејџерске дане провела је, углавном, по сиротиштима, јер ју је отац оставио, а њена мајка је, релативно брзо након порођаја послата у болницу за ментално обољеле.

Мерилин је на наговор пријатеља из часописа за који је позирала отишла у Холивуд да би покушала да ради као глумица. У почетку је имала скромне споредне улоге и није брзо напредовала. У прољеће 1945. године постала је позната као "сан свих фото-репортера" и појавила се чак 33 пута на насловним странама великих магазина. Године 1950. добија улоге у два филма који су имали комерцијални успјех. Почела је да глуми у филмовима најпознатијих филмских компанија.

Испочетка су је одбацивали као неталентовану након пар реплика које би изговорила на кастинзима. У филму, тада чувених комичара, браће Маркс под називом "Срећна љубав" само је прошетала кроз један од кадрова, али и то је било довољно да је филмска критика запамти.

Холивуд је почео да прича о Мерилин Монро након улоге у култном остварењу Џона Хјустона "Џунгла на асфалту". Њена каријера "процвјетала" је након филма "Мушкарци више воле плавуше". Низао се хит за хитом: "Како се удати за милионера", "Седам година вјерности", "Аутобуска станица", "Неки то воле вруће", у коме је Мерилин показала да није само "плавуша", већ и добра глумица. Већ са 26. година Мерилин Монро је била једна од најпознатијих жена у Холивуду и на свијету.

Удаје се за чувеног играча бејзбола Џоа Димађа, али се разводе осам мјесеци касније. Мерилин је жељела славу и није подносила никаква спутавања. Како је расла њена слава тако је и Мерилин бивала све интересантнија друштвеном крему Америке - 1956. године удаје се за Артура Милера, познатог сценаристу, писца и режисера, који јој касније даје улогу у филму "Неприлагођени".

Већ тада Мерилин је имала иза себе много афера, насловних страница и веза са колегама и познатим личностима - од Ива Монтана, великог француског шансоњера до предсједника САД Џона Фицџералда Кенедија.

Многи извори и данас тврде да је и Џонов брат Роберт, министар правосуђа, имао везу са Мерилин. Изненада, 5. августа 1962. године Мерилин је нађена мртва у стану. Послије опсежне истраге, полиција је утврдила да је глумица извршила самоубиство узимањем прекомјерене дозе пилула за спавање.

У вези са тим, појавиле су се бројне теорије завјере које су самоубиство доводиле у питање и имплицирале да су у глумичину смрт умијешани Роберт и Џон Кенеди. Њени обожаваоци сматрали су да је у све умијешана ЦИА, јер је, наводно, прелијепа глумица постала превише опасна за предсједников имиџ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана