Обиљежавање 75 година од мисије Халијард: Србима захвални потомци америчких пилота

Б92
Обиљежавање 75 година од мисије Халијард: Србима захвални потомци америчких пилота

Седамдесет и пет година од мисије Халијард, највеће спасилачке мисије у историји ратовања, биће обиљежено у недељу на заравни Галовића поље у Прањанима.

Операција која се зове и Ваздушни мост је трајала од августа 1944. до фебрауара 1945. године. Тада је спасено 520 америчких пилота, захваљујући храбрости српског народа, који је ризиковао своје животе скривавши, помагавши и лијечивши их.

Због тога, мисија Халијард сматра се симболом солидарности српског и америчког народа.

Амерички пилоти и чланови посаде авиона оборених изнад Југославије, док су бомбардовали нацистички комплекс нафте у Румунији, из Прањана су евакуисани и пребачени у Италију.

Обиљежавање овог догађаја органицију фондација мисија Халијард коју води Џон Капело.

Церемонији у недјељу присуствоваће и потомци и чланови породица спасених пилота. Неки од њих су први пут посјетили Србију.

Тед Бајфилд, чији је отац Флојд спасен, стигао је у Прањане у част свог оца и како би захвалио Србима који су га штитили и крили.

“Имам дневник пуковника Харпера који је био са њим. Написан је на 93 странице, са доста детаља о том периоду, тако да сам много из њега сазнао”, рекао је Бајфилд.

Он, међутим, додаје да сам његов отац није много причао о детаљима евакуације.

“Слиједеће године ћу доћи поново у Србију, јер желим да са својом браћом да лоцирам мјесто на ком се срушио авион мог оца. Пробаћемо да пронађемо његове остатке”, додао је Бајфилд.

Милена Мим Бизић дошла је из Пенсилваније. Бивши је професор у пензији, поријеклом је Српкиња. Донијела је донацију у име Срба у Америци за ОШ “Иво Андрић” у Прањанима. Такође, као поклон ће им дати зборку чланака које је прикупила, а које је и између осталих писао и њен отац Милан Карло, некад уредник магазина American Serb life. Он је између осталог током рада у магазину објавио и дневник Ника Лалића, америчког капетана, који је учествовао у евакуацији пилота.

“Ник Лалић је био диван, много сам га вољела, често је долазио код нас”, рекла је Милена, која у Србији већ познати добротвор и истакла:

“Србија и Срби ће увијек бити у мом срцу.”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана