Њемачки историчар: Амерички обавјештајци створили мит о тврђави Хитлера у Алпима

ГС
Foto: Илустрација

Један амерички обавештајац је нехотице помогао нацистима да развију једну од најефикаснијих кампања дезинформисања у Другом свјетском рату, ширећи гласине о Хитлеровој тврђави у Алпима у стилу филма „У орловском гнијезду”, открио је један њемачки историчар са приступом повјерљивим америчким војним записима.

Мит да су нацисти скупљали оружје и разбили јединице од 100.000 војника у прољеће 1945. године у оквиру посљедње борбе у аустријско-баварским Алпима, био је без икаквог основа, али се снажно примио у машти америчких и британских војних вођа који су страховали да би то могло да продужи рат годинама, пише британски лист „Гардијан”.

Томас Богарт, њемачки историчар из Центра за војну историју америчке војске у Вашингтону, тврди у новој књизи да мит о нацистичкој тврђави у Алпима није био пресудан фактор који стоји иза одустајања америчких снага од јуриша на Берлин, али да је био један од оних у чијем стварању су амерички обавјештајци имали улогу.

Нацистичко руководство је 1944. године чуло за страхове савезника о утврђењу на врху планине, након што је С С-ова обавјештајна служба пресрела један телеграм послат из америчке амбасаде у Берну.

Ту поруку је, како тврди Богарт, највероватније послао Ален Далс који је у то вријеме био шеф Канцеларије за стратешке услуге (ОС С) у Берну, а касније шеф ЦИА.

Британски обавјештајци су открили да је специјална шифра која се користила за обезбјеђивање Далсових комуникација била угрожена, али је амерички обавјештајац наставио да игнорише њихова упозорења.

То је разљутило једног британског агента, који у једној поруци позива да се пријави „будала Далс који зна да је његов код компромитован”, због чега су Нијемци, како каже, вјероватно идентификовали особе са којима се Далс састајао, користећи их своје дезинформације.

Убрзо ће и Гебелсово министарство пропаганде у наредним мјесецима изградити мит о њемачким одбрамбеним напорима у Аустрији и Баварској путем дезинформација и медијских извјештаја, надајући се да би војно руководство САД, које је скренуло са путање, могло да буде увучено у одвојене мировне преговоре или чак у савез против Совјета.

„Далс је био веома способан службеник за случајеве у раду са људским изворима, али када је реч о обавјештајним подацима, он је заиста био крајње немаран” рекао је Богарт за „Гардијан”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана