Њемачка напала Пољску и започела други свјетски рат

Срна
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА - Нападом на Пољску на данашњи дан 1939. године, нацистичка Њемачка почела је Други свјетски рат, који је окончан шест година касније њеним, као и сломом Италије, Јапана и њихових савезника.

У рату, у којем је учествовала 61 држава, погинуло је око 50 милиона и рањено више од 35 милиона људи.

Само у Европи материјална штета је процијењена на око 277,7 милијарди долара - према цијенама из 1938. године, а у Југославији на 46,9 милијарди долара.

У бројним државама које су учествовале у Другом свјетском рату постоји мали број поузданих извора и истраживања о броју ратних жртава, наводе историчари. Посебно су велике жртве и разарања претрпјеле словенске земље и народи, које је нацистички вођа Адолф Хитлер желио да уништи сасвим.

Највеће жртве поднио је СССР, који је и најзаслужнији за слом нацистичке Њемачке. Службено је наведен број од 27 милиона жртава рата, укључујући седам милиона цивила.

Према извјештају Владе Пољске, страдала су 5,62 милиона Пољака. На простору тадашње Југославије, према званичним послијератним подацима, страдало је око милион и по људи, међу којима највише Срба и Јевреја. Тачан број жртава у Чехословачкој и даље није утврђен, будући да истраживања наводе од 330.000 до 360.000 страдалих.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана