Нијемци и хрвати извршили геноцид над српским становништвом

Срна
Нијемци и хрвати извршили геноцид над српским становништвом

БИЈЕЉИНА - Послије 38 дана огорчених борби, Нијемци и Хрвати су на данашњи дан 1941.године заузели планину Козару, масакрирали српске цивиле, а велики број жена и дјеце одвели у концентрациони логор Јасеновац и друга бројна стратишта.

Око 3.500 бораца Другог крајишког партизанског одреда бранило је збјег са око 80.000 српских цивила пред офанзивом 40.000 њемачких војника, те усташа и домобрана, који су имали подршку мађарских ријечних бродова.

У борбама је погинуло 1.700 бранилаца.

На више мјеста је пробијен обруч и спасено нешто више од 15.000 цивила, али су нападачи надјачали, спалили сва села, побили један број становника, укључујући 540 рањеника, а око 68.000 српских цивила отјерали у логоре, махом у Јасеновац.

На Козари и Поткозарју извршен је геноцид над српским народом, у којем је убијено и на разне начине страдало око 35.000 цивила.

Окупатори су ликвидирали чак и домаће животиње и стоку.

Офанзива хрватских и њемачких фашиста на Козару, уз подршку мађарских снага, почела је 10. јуна.

Њемачке снаге, уз велико учешће хрватских усташа и домобрана, организовале су напад на Козару као најактивније жариште отпора.

Козарске Србе и партизанске снаге напало је 11.000 официра, подофицира и војника Вермахта, те 20.000 усташа и домобрана, а Мађари су учествовали са пет топовњача ријечне флотиле.

Партизанска формација на Козари - Други крајишки партизански одред, бројала је око 3.000 војника, махом Срба, али је регрутовала резерве из 60.000 цивила на слободној територији.

Уз тешку борбу, кроз све линије обруча пробио се знатан дио Одреда и дио збјега од више хиљада цивила.

Након пада Козаре, двије седмице снаге Нијемаца и јединице Независне Државе Хрватске - усташе и домобрани - брутално су се обрачунали на српским становништвом које није успјело да прође кроз обруч.

Један број убијен је на лицу мјеста, док је већина транспортована у логоре. Била је очигледна намјера да се то подручје потпуно испразни од становништва.

Око 68.000 становника депортовано је у логоре.

Посебно је трагична судбина готово 20.000 српске дјеце, малих Козарчана, који су убијани и исцрпљивани глађу и болестима.

Један број је спасен и дат на усвајање хрватским породицама, а хуманитарка Диана Будисављевић успјела је да извуче из логора између 10.000 и 12.000 српских малишана.

Судбина Срба са Козаре и геноцид који је над њима извршен једна је од највећих трагедија које су задесиле српски народ у 20. вијеку.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана