Необична умјетничка дјела настала на писаћој машини, шаљу скривену поруку ако их добро погледате

ртс
Foto: инстаграм

Умјетник који је користио писаћу машину за креирање портрета Тома Хенкса рекао је да је био одушевљен када му је глумац потписао необично умјетничко дјело.

Џејмс Кук (25), из Брејнтрија у Есексу, прави портрете и разне приказе користећи отиске слова, бројева и знакова интерпункције на писаћој машини. Кук је послао портрет оскаровцу, али је признао да је „заборавио на то“ све док није добио неочекивано писмо.

„Појавио сам се у једној емисији у САД 2020. и замолили су ме да направим портрет глумца, а да присутни погоде која је славна личност у питању“, рекао је Кук.

„Био сам одушевљен када су ми вратили портрет Тома Хенкса са његовим аутограмом и кратком поруком", додао је.

Порука коју је руком написао Хенкс, који наводно посједује више од 120 писаћих машина, јер је страствени сакупљач, гласи: „Џејмсу Куку. Ово је супер! Том Хенкс“.

Дипломирани архитекта је од тада стекао више од 20.000 пратилаца на Инстаграму и урадио јеоко 200 слика познатих личности, музичара и пејзажа.

Кук је стварање необичних уметничких дела претворио у озбиљан посао у атељеу у Лондону, где заинтересовани могу да га посете и виде како ради, али и колекцију од скоро 40 писаћих машина.

„Морао сам да купим само четири писаће машине, а остале, мислим да их сада имам близу 40, дали су ми људи који су чули за мој рад“, рекао је Кук.

„Једну писаћу машину ми је дала дама која је радила у Бакингемској палати и била је приватна краљичина службеница. Рекла ми је да је процијенила да је написала негдје између 17.000 до 20.000 писама и када је отишла у пензију одлучила је да узме своју писаћу машину као поклон. Видјела је мој рад и одлучила да ми да своју писаћу машину, а ја сам јој направио портрет краљице", испричао је млади умјетник.

У просјеку, за једно умјетничко дјело формата А4, Куку је потребно до пет дана, а већи дијелови су формирани од мањих спојених трака папира.

Сљедећа Кукова изложба биће од 14. јула до 17. августа у The Moot Hall у Малдону, у Есексу. Биће ту и портрет краљице и дјело које је потписао Хенкс.

„Оно што је заиста лијепо у вези са овим послом јесте то што није само посао занимљив, већ и приче о људима који су повезани са писаћим машинама", рекао је господин Кук.

„Слоган који користим за свој рад је 'слика вриједна хиљаду ријечи', јер сваки цртеж не само да је асортиман слова, бројева и интерпункцијских знакова сложених заједно, већ ту, такође, скривам поруке које гледалац може пронаћи када пажљиво гледа цртеж изблиза", каже Кук.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана