Недељко Чабриновић- члан Младе Босне и атентатор

Срна
Недељко Чабриновић- члан Младе Босне и атентатор

Недељко Чабриновић /1895 - 1916/, младобосанац и учесник у атентату на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда, умро је у аустро-угарском затвору 20. јануара 1916. године од пољедица мучења.

Недељко је рођен као најстарије дијете у породици. Отац Васо био је власник кафане у Сарајеву и имао је деветоро дјеце из два брака.

Као штампарски радник /типограф/ учествовао је у штрајку штампарских радника 1912. године, па су га власти протјерале из Сарајева. Радио је у штампаријама у Сремским Карловцима, Шиду, Трсту и Београду.

Недељко Чабриновић је под утицајем српских побједа у балканским ратовима, прихватио идеје југословенске националне револуционарне омладине и индивидуални терор као метод политичке борбе.

Сарајевски чланови напредне националне омладине послали му у Београд исјечак из" Хрватског дневника" од 17. марта 1914. са вијешћу о доласку аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда на војне маневре у Босну.

Када је примио тај исјечак, Чабриновић се са Гаврилом Принципом и Трифком Грабежом договорио о мјесту и времену атентата.

На Видовдан 28. јуна 1914. године, Чабриновић је у Сарајеву, низводно од моста Ћумурија, бацио бомбу на кола у којима се возио Франц Фердинанд, али атентат није успио. Осуђен је као малољетник на 20 година строгог затвора. Умро је у затвору у Терезијенштату у данашњој Чешкој Републици.

Његова мајка је са осталом дјецом отјерана у логор Жегара код Босанске Крупе. Недељков отац био је затворен у Требињу до краја рата, а бабу су му објесили без суђења.

Током постојања обје Југославије "Млада Босна" је слављена као ослободилачка организација, као и сви њени чланови.

Након распада земље, сарајевске бошњачке власти су Принциппов мост применовале у мост убијеног окупатора Франца Фердинанда, а "Млада Босна" је проказана као "српска терористичка организација"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана