Навршило се 75 година од када су сад бациле атомску бомбу на Нагасаки

Срна
Навршило се 75 година од када су сад бациле атомску бомбу на Нагасаки

ТОКИО - Данас се обиљежава 75 година од када су Американци бацили атомску бомбу на јапанску град Нагасаки.

То је била друга атомска бомба, након што је прва бачена 6. августа на град Хирошиму. Овим нападима је окончан Други свјетски рат.

Према неким процјенама, у Хирошими је погинуло 140.000, а у Нагасакију најмање 74.000 људи.

Од нуклеарне радијације која је ослобођена овим бомбама умрло је више хиљада људи у седмицама, мјесецима и годинама које су услиједиле.

Јапан је 14. августа 1945. године потписао безусловну капитулацију.

Поводом 75 година од јапанског пораза у Другом свјетском рату јапански премијер Шинзо Абе неће посјетити храм Јасукуни посвећен страдалима у рату, јавила је новинска агенција Џиџи.

Овај храм, посвећен Јапанцима који су погинули у протеклим ратовима, укључујући Други свјетски рат, види се као симбол контроверзе у вези са сукобима у источној Азији.

“Он ће дати лични поклон храму као лидер владајуће Либерално-демократске партије што је чинио и претходних година”, рекли су извори.

Од 1978. године у овом храму одаје се пошта и ратним злочинцима такозване “Класе А”, који су осуђени на суду 1948. године.

Абеова посљедња посјета овом светилишту у децембру 2013. године, убрзо након ступања на дужност, изазвала је бијес Кине и Јужне Кореје, који те посјете виде као знак да се Јапан није покајао због своје милитаристичке прошлости и ратних злочина.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана