Наталијина рамонда је симбол побједе у Првом свјетском рату

гс
Foto: илустрација

Дан примирја у Првом свјетском рату обиљежава се сутра широм свијета, а као главни мотив за амблем тог празника код српског народа користи се цвијет Наталијина рамонда, који има вишеструку симболику и говори о нашем народу и искушењима кроз која је прошао током и после тог рата.

Наталијина рамонда је ендемска биљна врста која живи само на подручју Централног Балкана, у Србији, Македонији и сјеверној Грчкој. Биљка има запањујућу способност да, као митска птица Феникс, васкрсава. И када је у потпуности осушена само мало воде довољно је да сасвим осушена биљка оживи.

Наталијина рамонда није љековита. Вишегодишња је, зелена и зељаста биљка која има снажно подземно стабло. Висока је десетак центиметара, а круница је углавном љубичасте боје.

Ова биљка, како су писали медији, спада у древне, практично фосилне врсте. Остатак је суптропске флоре, вјероватно из Африке, који је преживио ледено доба и потом се повукао у скривене дијелове Балкана.

У амблему који се носи на реверу, осим цвијета Наталијина рамонда, налазе се и двије зелене траке, које асоцирају на ленту славне албанске споменице.

ХРОНОЛОГИЈА
ХРОНОЛОГИЈА
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана