Наполеон Бонапарта - херој или узор диктаторима?

Срна
Наполеон Бонапарта - херој или узор диктаторима?

ПАРИЗ - У Француској траје расправа о Наполеону Бонапарти, војсковођи и освајачу, а све више је критичара његовог лика и дјела, који сматрају да је он имао много више лоших него позитивних особина.

Уочи 5. маја, када ће се напунити 200 година од Наполеонове смрти у егзилу на забаченом острву Света Јелена, поставља се питање да ли је човјек који је владао Европом и прогласио себе царем био херој или злочинац?

Прије него што је узео сву власт 1799. године војним ударом, али и послије, Наполеон је остварио низ ратних побједа, од којих је највећа Битка код Аустерлица.

Сматрали су га војним генијем, његова ратна формула заснивала се на нападу, а користио је слабост непријатеља. Чак и данас, његове методе ратовања проучавају се на војним академијама широм свијета.

Његова главна заоставштина је стварање и развој модерне, снажне и централизоване француске државе.

Један од Наполеонових неоспорних успјеха је и грађански законик који је постао основа за бројне правосудне системе.

Законик је објављен 1804. године, а Наполеон је њим све људе учинио једнаким пред законом.

Али, модерни историчари сматрају да је Наполеон био “један од највећих мизогина на свијету”. Такође, и његови критичари упозоравају да је мрзио жене, преносе агенције.

Грађанским закоником, чији је творац Наполеон Бонапарта, уређује се да муж има власт над супругом и дјецом, те се прописује да жена мора слушати супруга.

Према Наполеоновом закону из 1810. године, мушкарац не може бити кажњен ако је убио своју супругу затекавши је у прељуби у свом дому.

Наполеон Бонапарта је реафирмисао ропство.

Револуција је укинула ропство у француским колонијама 1794. године, али Наполеон га је поновно успоставио 1802, кад је Велика Британија вратила Француској карипско острво Мартиник.

Историчари полемишу да ли је Наполеон служио као модел диктаторима 20. вијека какви су били Адолф Хитлер, Бенито Муслони, Мао Цедунг или Јосиф Стаљин.

Његова ауторитарност, осјећај за снажну државу, презир према парламентарном систему, империјализам и осјећај за пропаганду, све то говори у прилог томе да Наполеон јесте био узор каснијим ауторитарним вођама, сматрају многи.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана