Дан побједе шачице Срба и Карађорђа над Турцима за коју му је чак и Наполеон одао признање

Г.С.
Дан побједе шачице Срба и Карађорђа над Турцима за коју му је чак и Наполеон одао признање

Након успјеха Срба и ширења устанка ван граница Смедеревског пашалука, Турци одлучују да казне непокорне Србе. У Босни подижу војску од 40.000 војника на челу са Сулејман-пашом, и прелазе Дрину упутивши се ка Шапцу. Битка која ће одлучити судбину Првог српског устанка одиграће се 13. маја 1806. године на Мишарском пољу, гдје ће Карађорђе предводити око 9.000 војника у највећу побједу након битке на Косову.

Устанички вођа Карађорђе дочекао је Турке, који су до тада чекали у Шапцу да се скупи војска, на узвишењу код села Мишар недалеко од тог града. То узвишење је дало стратешку предност Србима, јер се одатле могла уочити свака турска акција.

Своју позицију Карађорђе је додатно учврстио подигавши шанац унутар ког је Карађорђе распоредио своје најбоље стријелце у два реда. Иза њих поставио је борце у два реда који ће замијењивати прве док пуне пушке.

Прешавши рјечицу Думачу, турска коњица је лагано је пошла према Мишарском брду. За њом је ишла пјешадија, а тобџије су отвориле ватру на шанац. Кад је турска коњица натрчала испред шанца, коњи су почели да се претурају и да падају заплетени у препреке од дивље лозе.

Тада су српски стријелци из шанца отворили ватру. Док се ослабљена турска коњица припремала за други јуриш, пристигла је и пјешадија. Турске старијешине су поделиле своје чете и наредиле јуриш на шанац, али су многи војници попадали на земљу и набили се на оштро коље. Када су се приближили шанцу, коњица је убрзала, а пјешадија потрчала. Међутим, устаници су одбили и овај напад.

Карађорђе је потом дао знак српској коњици да крене у напад. Након што су уклонили турску артиљерију, устаници са протом Матејом на челу су јуришали према Турцима, али су им се испречили коњаници из везирове пратње. Устаничка коњица под командом Луке Лазаревића је растјерала турску пешадију око шанца и кренула је да је гони.

Карађорђе је потом наредио да се отворе врата шанца и да српска пјешадија крене у напад.

Битка је завршена у предвечерје око 6 сати великом српском побједом. Нападу неупоредиво бројнијих Турака Срби су успјешно су одолијевали, да би услиједио напад српске коњице, под вођством Поп-Луке Лазаревића и Проте Матеје Ненадовића, с десног бока. Остаци поражених Турака су се послије великих губитака повукли назад у Босну.

На турској страни међу артиљерцима било је и Наполеонових војника, а сам Наполеон је одао признање Карађорђу за храброст и стратешки таленат, пренио је Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана