Највећа несрећа југословенског ваздухопловства: Авион ударио у планину због неспоразума?

Агенције
Највећа несрећа југословенског ваздухопловства: Авион ударио у планину због неспоразума?

Првог дана децембра 1981. године прије 38 година, срушио се на Корзици авион компаније Inex-Adria из Љубљане. Погинуло је 178 људи. Ниједан путник ни члан посаде није преживио ову страшну несрећу.

Била је то највећа катастрофа југославенског ваздухопловства до тада.

Авион “ДЦ-9 супер 80” ударио је у планину Сан Пјетро у близини Ајачија на Корзици, док је кружио чекајући дозволу за слијетање.

Дуго се истраживао узрок несреће. Према француским изворима могући узрок несреће је наводно била недовољно опремљена радарска служба на аеродрому у Ајачију, пренио је Глас Истре подсјећајући на несрећу.

До трагедије је дошло највјероватније због неспоразума у комуникацији између посаде и контроле лета.

Авион је у 7.52 ујутру ударио лијевим крилом у планину Сан Пјетро на висини од 1.364 метара и тако оштећен прешао још 700 метара. Затим је ударио у брдо и срушио се.

Спасиоци су успјели да се пробију до мјеста несреће тек око 16 часова.

Авион ДЦ9-80 био је тада посљедњи крик технике, стар тек годину дана, с ознаком “супер”. Био је опремљен аутоматизованим уређајима за летење. Тај тип авиона до тада није имао ниједну несрећу.

Путници су били махом Словенци, јер је авион полетио из Љубљане, на промотивном лету агенције Компас.

Списак путника више је пута мијењан, а међу њима је требало да буде и чувени гимнастичар Мирослав Церар и његова супруга Зденка. Ипак, њихова тада једногодишња ћеркица се разбољела и нико није кренуо на пут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана