Најстрашнијих злочина Другог свјетског рата

Агенције
Најстрашнијих злочина Другог свјетског рата

Други свјетски рат остао је забиљежен као најсмртоноснији сукоб у људској историји. Процијењује се да је 50 до 85 милиона људи изгубило животе због сулудих идеологија. Међу најокрутнијим злочинима нациста јесте уништење села Лидице на подручју тадашње Чехословачке.

Покољ у Лидицама био је одмазда за смрт Рајнхарда Хајдриха, њемачког протектора који је умро шест дана раније, након атентата чехословачких диверзаната. Одмазда коју су Лидице доживјеле незапамћена је у историји.

Сви одрасли мушкарци у Лидицама су убијени, жене су одведене у концентрационе логоре, дјеца која су изгледала као аријевци су германизована, а остала убијена. Лидице су потпуно уништене, гробље преорано, а рибњак затрпан.

Разлог због којег је Хитлер најтежу казну намјенио Лидицама јесте чињеница да је један младић из села био припадник чешке војске у Енглеској.

Укупно су убијена 173 мушкарца, а 184 жене и 88 дјеце је одведено у логоре. Од њих 82 је погубљено у плинским коморама у логору Хелмно. У село су се вратиле само њихове бронзане скулптуре.

Наиме, у спомен на 82 дјетета убијена током љета 1942. године у Лидицама, које би се налазиле у данашњој Чешкој, постављена је бронзана скулптура Марије Ућтилове Куцове. Она је била чешки скулптор и професорка умјетности рођена 1924. године. Злочин у Лидицама ју је веома погодио, па је 1969. године одлучила да направи бронзану скулптуру како он никад не би остао заборављен.

Била јој је потребно 20 година за 82 кипа дјеце у природној величини. У тих 20-ак година бројни грађани дошли су у њен атеље да виде споменике, а прикупљен је и новац како би јој се олакшао рад. Нажалост, она тај новац никад није видјела. Умрла је 1989. године, а иза ње су остала три бронзана кипа, док су остали били израђени од гипса. Њен муж Ј. В. Хампл одлучио је да настави њен рад. До 1995. године урађено је 30 кипова у бронзи, а посљедњи је откривен 2000. године.

Село никада није обновљено, а у непосредној близини су саграђене Нове Лидице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана