Најстрашнија српска ријеч: Невиђено је језива и тужна

Агенције
Најстрашнија српска ријеч: Невиђено је језива и тужна

Српски народ се много пута у својој историји суочавао са страшним страдањима и пошастима. Зато и не чуди што су наши стари имали изразе који данас, осим што звуче архаично, и буквално дижу косу на глави.

Један од таквих израза је и, сигурно једна од најстрашнијих ријечи у српском језику - посмрче!

Ријеч је о дјетету рођеном послије смрти оца. У земљи која је често била захваћена ратним вихорима, ово није био редак случај. Само у Првом свјетском рату Србија је изгубила 60 одсто мушке популације, а многа дјеца остала су сирочад или препуштена само старању мајке.

Народ је за "посмрчад" везао многа вјеровања. Ваљда како би им олакшао тешку муку коју им је судбина одредила још прије рођења, за овакву дјецу се причало да поседују натприродне способности, да су имуна на "зла бића" и да им "никаква ала не може нашкодити", пише Историјскизабавник.

Причало се да су видовита, да могу да виде што други не могу, да проричу будућност, па чак и да имају исцијелитељске моћи.

Историјски, најпознатије дијете ове судбине био је Ладислав В Посмрче, аустријски војвода, краљ Угарске и краљ Чешке из династије Хабзбурга. Његов отац Алберт II Њемачки умро је током трудноће краљице Елизабете Луксембуршке, па је мали Ладислав постао краљ већ у трећем мјесецу живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана