Најстрашнија проклетства у историји - црна магија или случајност?

Спутњик
Најстрашнија проклетства у историји - црна магија или случајност?

У историји постоје случајеви које је тешко објаснити из савремене перспективе.

На примјер, проклетства - оно што се сматрало бајкама или сујеверјима, што је уништило империје и изазивало ратове. Има и оних који ће рећи да су, након толико вијекова, реални догађаји обрасли легендама, а да су трагедије које се везују за њих случајности. Ко то зна?

Проклетство Темплара

Темплари су били најбогатији витешки ред у Европи. Своје богатство су зарадили током крсташких ратова. Управо оно ће и привући француског краља и ријешити њихову судбину. Краљ је желио да централизује државу и новац му је био потребан.

У петак, 13. октобра 1307. године, сви чланови реда - неколико стотина људи - били су ухапшени по налогу Филипа Лијепог. Процес је трајао седам година. Под измишљеним оптужбама за враџбине и содомију 18. марта 1314. године велики мајстор реда Жак де Мол је спаљен на ломачи у присуству краља и његова три сина. Док је ватра захватала ломачу, стари мајстор је узвикнуо: “Папа Клименте! Краљу Филипе! Гијоме де Ногаре! Неће проћи ни годину дана, а ја ћу вас позвати пред суд Божји! Проклињем вас! Проклињем ваш род до 13. колена!”

Жак де Мол је набројао све оне који су учествовали у процесу против њега. Кроз мјесец дана умро је папа Климент, затим је био отрован шеф тајне службе краља - Де Ногаре. На јесен је од срчане капи у лову умро и Филип Лијепи. У наредних 13 година умрла су његова три сина: Луј, Филип и Карл, који су један по један долазили на пријесто. До проклетства, династија Капета је владала 300 година, сваки сљедећи краљ је владао више од 30 година и пријесто предавао свом сину. Према легенди, проклетство је завршено тек када је француски краљ Луј XVI кажњен на гиљотини.

Проклетство Тамерлана

“Када васкрснем, свијет ће задрхтати”, овај натпис је красио грб Тамерлана - татарског емира (1336-1405). Многи то сматрају пророчанством. Тамерлан, или Хроми Тимур, изградио је једну од највећих империја 15. вијека. Он је био суров, али талентовани командант и до данас се сматра националним херојем Узбекистана. Његово проклетство, према легенди, покренуло је Други свјетски рат. Почетком јула 1941. године, тим археолога под руководством Михаила Герасимова стигао је у Самарканд.

Требало је да пронађу гроб у којем је лежао азијски освајач. Свештенство Узбекистана је категорички било против, подсјећајући на проклетство. Међутим, људи из Совјетског Савеза, па још научници, нису вјеровали у бајке. Откопавање гробнице је почело 19. јуна 1941. године. Три дана касније је почео Други свјетски рат.

Многи сматрају да се овим остварило Тимурово пророчанство. Интересантно је да се преломни тренутак у рату десио 1942. године, током битке код Стаљинграда. Уочи побједе, остаци Тамерлана су били поновно сахрањени у Самарканду, чиме је освајач нашао свој мир.

Проклетство Тутанкамона

О проклетству Тутанкамона снимљено је на десетине филмова и написано исто толико књига. Према легенди, отварајући фараонову гробницу, археолози су пронашли камен. Тамо је било написано: “Смрт ће на брзим крилима стићи оног ко узнемири мир фараона”. Енглески, као и совјетски археолози, нису вољели стара сујевјерја. Египтолог Хауард Картер и аристократа гроф Џорџ Карнарвон наставили су да отварају крипту. Унутра се налазило благо, између осталог и легендарна Тутанкамонова златна маска.

На томе је успјех завршен. Гроф Карнарвон је умро четири мјесеца касније: ујео га је комарац који је изазвао тровање крви. Умрли су спонзори експедиције - милионери Џорџ Гоулд и Вулф Џоел, који су само завирили у крипту. Од тровања је умро археолог Артур Мејс. Погинуо је и лични секретар Хауарда Картера. Новинари су избројали 22 смрти.

Хауард Картер, који је први открио гробницу, умро је посљедњи - 17 година касније у 64. години. Многи сматрају да су новинари били ти који су подигли прашину о необичној смрти научника - они су ионако били болесни, стари. Међутим, љубитељи мистичних прича у овоме виде само руку мумије, умотану у завоје, која је пренијела своје проклетство након 4.000 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана