Најмонструознији убица у СФРЈ: Жртве давио па палио у крушној пећи VIDEO

express.hr
Најмонструознији убица у СФРЈ: Жртве давио па палио у крушној пећи VIDEO

По начину на који је ликвидирао своје љубавнице и познанице, Метод Тробец је сигурно најзлогласнији југославенски убица.

Новине су писале да је овај словеначки возач виљушкара спалио шест жена. Називале су га монструмом, демоном, сексуалним манијаком, човјеком-звијери.

Ко је заправо Метод Тробец?

Тешко је одговорити на ово питање. Послужићемо се зато Фројдом који је рекао:

“Дјетињство је отац човјека!”

Рођен је 6. јуна 1948. године у Планини при Хорјулу, као ванбрачни близанац из треће, нежељене, трудноће своје мајке, удовице Марије Тробец. Отац му је био старији и ожењени човјек, Андреј Маловрх из села Ровта. Бојећи се сеоских оговарања и срамоте, јер је већ имала двоје ванбрачне дјеце, Марија је намјеравала да сакрије од свијета Метода и његову сестру Цирилу, пише “Еxpress.hr“.

Њихов отац то није допустио. Дјеца су расла у једној несређеној породици. Метод је као дјечачић каснио у развоју за својом сестром. Проговорио је тек у четвртој, а проходао у петој години. Школу је завршио у Лучанима као лош ученик. Учитељица је тврдила да код куће ништа није учио и да га је мајка лоше одгајала. Био је затворен, себичан, ћудљив, усамљен, без пријатеља, превише везан баш за мајку. Она га је вољела јер јој је помагао у њиви и у шуми.

Он би понекад убијао залутале псе и болесне мачке, мада његов полубрат Рајко тврди да се Метод ужасавао клања стоке и крви. Сељаци из Ровта памте да су Тробецови живјели скромно. Када је Метод напунио четрнаесту, један комшија га је окривио за паљење суве траве. Дјечак је због тога приведен у полицију, што га је тешко погодило. Четири године касније, међутим, Метод Тробец је у Медводама “посудио” мопед. Тако је са осамнаест година и званично дошао у сукоб са законом и био кажњен условно на тридесет дана затвора.

Године 1968. Метод је већ момак од двадесет година, кратких јаких ногу, широких плећа, стаменог врата, густе црне косе, једном рјечју, љепушкаст регрут. Војни рок је служио у Краљеву и Лесковцу “без проблема”. По повратку из ЈНА, живио је шест мјесеци код мајке, а онда се запослио на љубљанској жељезничкој станици и отишао од куће. Незадовољан малом платом, Тробец је почетком седамдесетих кренуо у свијет “трбухом за крухом”.

Пуне четири године радио је у штутгартској творници аутомобила Порсцхе. Ту, у СР Њемачкој, научио је ауто-лимарски занат, али и сазрио као мушкарац. Неко вријеме се забављао са једном женом, пет година старијом од себе. Занимале су га, изгледа, само старије и искусне жене. И када је повремено долазио на годишњи одмор у Љубљану, Тробец се “дружио” са женом која је могла да му буде мајка.

Када се 1974. вратио у домовину, Метод Тробец се и оженио овом 22 године старијом женом. Неко вријеме живјели су заједно у новој кући Марије Тробец, на брду усред Долења Вас. Мајка га је тада често корила што живи са женом која има двоје одрасле дјеце. Метод је мајчине прекоре шутке прихватао. Заузврат, био је груб према својој супрузи.

Више пута ју је тукао, а једном ју је са столице бацио на под пред мајчиним очима. Поред грубости, Метод је у то вријеме све чешће показивао склоност и према туђим стварима. У једном позоришту украо је лустер. На љубљанској аутобуској станици варао је и пљачкао старије жене. Покушао је да на превару присвоји изнајмљени ауто из СР Немачке, али га је полиција открила. Због тога је био и осуђен на тринаест мјесеци затвора. Тада му је, по свему судећи, “пукао филм”.

Још док је био у притвору, Тробец је почео да показује знаке психичке нестабилности. Вршио је велику и малу нужду у кревету. Љекари су утврдили да пати од Гансеровог, тј. затвореничког синдрома.

Метод Тробец убио је у Словенији пет жена. Његова прва жртва била је Вида Марковчић коју је убио 1976. године, а остале четири жртве упознао је у кафићима. Све су убијене на исти начин.

“Када сам дошао до врхунца љубави, почео сам да је хватам, ударам и стежем за врат, као и оне жене прије ње. Тада сам се онесвијестио од узбуђења. Кад сам се освијестио, она је била крвава и мртва!” , описао је на суду Тробец свој начин убијања осталих жена и посљедње жртве Зорке Николић.

Након што би их задавио, Тробец је жене раскомадао и спалио их у крушној пећи коју је имао у кући.

Злогласни серијски убица ухапшен је сасвим случајно 1979. године, кад је полиција провела претрес његове куће након што је безуспјешно покушао да опљачка њемачког туристу који је запамтио број таблица његовог аутомобила.

Он је осуђен на смртну казну 1980. године, али је након ревидирања поступка осуђен на 20 година затвора. Тробец је починио самоубиство 2006. у затвору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана