Најбомбардованија земља на свијету - жртва између САД и Совјетског савеза

Агенције
Најбомбардованија земља на свијету - жртва између САД и Совјетског савеза

Америчко бомбардовање Лаоса (1964-1973) било је дио мисије Ције како би се одузела моћ од комунистичког покрета Патет Лао, повезаног са Совјетским савезом.

Званично неутрална територија током Хладног рата, постала је поприште борбе између Совјетског савеза и Америке, када су амерички авиони бацили више од два милиона касетних бомби - више него укупан број бачених бомби током Другог свиетског рата, наводи Хистори.

Близина Лаоса Мао Цедунговој Кини учинила га је значајним за домино теорију Двајта Ајзенхауера.

"Уколико изгубимо Лаос, остатак Југоисточне Азије ће пратити", рекао је Ајзенхауер, који је одобрио Цијине тренинге антикомунистичких снага које су имале један циљ - да униште комунистичке руте набавке кроз Хо Ши Минов Вијетнам.

Кенеди, Џонсон и Никсон, Ајзенхауерови наслиједници, наставили су његову политику и одобрили повећање ваздушне помоћи герилцима, али то нису учинили јавно.

"Лаос је најнегостољубљивије подручје за отпочињање акције. Његова географија, топографија и клима су уграђене слабости", рекао је Кенеди.

Стога се бомбардовање наметнуло као безбједнији начин за уништавање комунистичких рута за набавку прије него што би то могло да нашкоди америчким снагама.

Америчко ваздухопловство отпочело је бомбардовање 1964. године, са базом у Тајланду.

Сједињене Државе су напослијетку на Лаос бациле еквивалент авиона пуног бомби на сваких осам минута, свакога дана током девет година.

До 1975. године, једна десетина популације Лаоса (око 200.000 људи) погинуло је у бомбардовањима, док је двоструко више рањено. Четвртина становништва, око 750.000 људи, постали су избјеглице.

Било је жртава и са друге стране. Документи, са којих је скинута ознака тајности, показују да је 728 Американаца погинуло, од којих је већина радило за Цију.

Наслијеђе америчког бомбардовања и даље је присутно у Лаосу и ствара проблеме. Процијењено је да 30 процената бомби нису експлодирале, а у годинама након бомбардовања 20.000 људи је погинуло или је осакаћено због око 80 милиона бомби које су остале.

Барак Обама је 2016. постао први актуелни предсједник САД који је посјетио Лаос и донирао 90 милиона долара у циљу чишћења земљишта од заосталих бомби.

Процес вађења неексплодираних бомби из земљишта и даље траје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана