Нацистички војници покорили Европу на метамфетаминима: “Био је то авангардни начин допинговања”

B92
Нацистички војници покорили Европу на метамфетаминима: “Био је то авангардни начин допинговања”

Шта су узимали војници њемачког Рајха као допинг, колико је Хитлер зависио од личног љекара, коју улогу је имао Хитлеров лични јунак у успону Трећег рајха, само су нека од питања о којима су у Битеф театру разговарали филозоф Срећко Хорват и хваљени њемачки писац Норман Олер, аутор свјетски популарне књиге “Blitzzeg: Drugs in Nazu Germany”.

Након врло успјешног Филозофског театра с позоришним редитељем Оливером Фрљићем на прошлогодишњем БИТЕФ-у, нови Филозофски театар у госте је довео Олера, аутора свјетског бестселера о Трећем рајху и наркотицима.

Хорват је на почетку разговора казао да Олерова књига није роман, иако сама тема звучи не само као публицистичка већ, како каже, подсјећа на научну фантастику.

Олерова књига је изазвала велико интересовање у свијету и преведена је на 31 језик, али још не и на српски.

Током детаљног дугогодишњег истраживања, Олер је сакупио материјал који повезује нацизам и употребу наркотика у једном изузетно “прописаном” и “чистом” друштвеном систему.

Њемачки писац је казао да је први пут у Београду и да му се јако свиђа његова непретенциозност.

“Београд је као Берлин прије него што је постао град робе и капитала. Лијепо вам је овде”, казао је Олер.

Према његовим ријечима, нацисти су користили дрогу у великој количини, а та је тема до прије неколико година била апсолутни табу у њемачком друштву.

“Нема Нијемца који би на било који начин повезао нацизам и наркотике. Врло важан аспект нацистичке идеологије било је инсистирање на култу здравља. Нацисти су жељели да се представе као чистунци - чисте крви, чак су 1933. године донијели закон о забрани наркотика у тада још Вајмарској републици”, казао је Олер и додао да су нацисти разбили широко распрострањену употребу морфијума послије Првог свјетског рата.

“Хитлер је био вегетаријанац, противник алкохола. Чак је и поздрав 'хеил', осим 'живио' значио и 'здрав'. Дакле, 'Здрав Хитлер' био је оличење нацистичке чистоће. Познаник једног од мојих пријатеља који је куповао стари намјештај 2010. године, нашао је креденац пун 'первитина', који је у доба нацизма био регуларни лијек. Једини састав тог лијека била је синтетичка дрога метамфетамин”, казао је Олер.

Навео је да је потом почео да истражује употребу наркотика у нацизму и то истраживање га је довело до сазнања да су “различити нацистички блицкригови”, брзе побједе по Европи били могући јер су војници масовно користили метамфетамин.

Према његовим ријечима, у заједничком истраживању с једним њемачким историчарем наишао је на податак да је млади њемачки хемичар у 19. вијеку успио да издвоји морфијум из мака.

“Касније су његове колеге пронашле хероин и аспирин, па се хероин једно вријеме у Њемачкој препоручивао као лијек који успављује дјецу. Био је популаран међу родитељима тог доба”, клаже Олер и истиче да су дроге биле забрањене у нацистичкој Њемачкој све до 1936. године када се одржавала Олимпијада у Берлину.

“Тада су фармацеутске компаније проузвеле 'первитин' који је држао главу бистром и омогућавао људима да више времена проведу без сна. Слоган тог доба био је 'Њемачка, пробуди се'“, казао је Олер.

Како наводи, “перветин” је био лијек тренутка.

“Домаћице су га узимале да би брже чистиле кућу и Њемачка је била спремна за рат. Један професор који је радио на отклањању умора код њемачких војника, препоручивао је 'перветин' као средство за стимуланс прије напада на Пољску и Аустрију. Објашњено је војницима да могу да буду будни још осам сати након узимања лијека. Наручено је 35 милиона тих таблета прије напада на Француску. Три дана и ноћи су Нијемци напредовали кроз Француску без икаквог одмора. Прешли су планински вијенац као да су се кретали по асфалтираној плочи”, казао је Олер и додао да је то било прво хемијско оружије коју су Нијемци користили.

За њега нема дилеме да је Хитлеров љекар Теодор Морел свакога дана убризгавао витамине у вођу Трећег рајха.

“Био је то авангардни начин допинговања. Од 1936. да све до 1945 године, према свједочењима Морела, Хитлер је примао свакога дана једну или двије ињекције. То су хиљаде и хиљаде ињекција. Од 1941. године Морел је комбиновао различите опијате с витаминима и стереоидима... Било је ту спида, кокаина... Било је запањујуће шта је све користио пред крај 1944. године”, казао је Орел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана