На данашњи дан умро Џозеф Пулицер - зачетник жуте штампе

Срна
На данашњи дан умро Џозеф Пулицер - зачетник жуте штампе

БИЈЕЉИНА- Амерички новинар мађарског поријекла Џозеф Пулицер /1847-1911/, зачетник жуте штампе, из чије се фондације сваке године додјељује "Пулицерова награда" за новинарство, карикатуру, америчку историју, поезију, драму, роман и музику, умро је на данашњи дан 1911. године.

Емигрирао је у САД, учествовао у Америчком грађанском рату и биран је у Конгрес.

Био је власник листова "World" и "Evening World" у Њујорку и "Пост-диспеч" у Сент Луису. На Колумбија универзитету 1903. године основао је прву новинарску школу.

Током првих година боравка у САД, Пулицер је прихватао разне послове да би се издржавао, стога је радио као утоваривач бродова у Сент Луису, а чак је једно вријеме сахрањивао жртве колере на острву Арсенал.

Његов први посао као репортера био је за публикацију која се издавала на њемачком језику "Вестлих пост", што му је одговарало, јер је упоредо са мађарским и француским језиком течно говорио њемачки језик, док енглески још није у потпуности савладао.

Краткотрајно се бавио политиком и студирао право, а 1872. године он купује "Вестлих пост".

Пулицер се сели у Вашингтон, гдје започиње каријеру као кореспондент за њујоршку публикацију "Њујорк Сан".

Штампао је изузетно популарни стрип "Yellow kid", уједно и први стрип у боји.

Пулицерову повезаност са такозваном жутом штампом утврдило је и ривалство са власником "Њујорк журнала" Рендолфом Херстом, које је кулминирало прије и током извјештавања о Шпанско-америчком рату 1895. године.

Прва Пулицерова награда додијељена је баш за новинарство 1917. године. Пулицер је основао фонд из којег се додјељују награде у 21 категорији.

Пулицерове награде могу добити само држављани Америке, и то у областима као што су америчка историја, карикатура, поезија, драма, роман, новинарство, музика.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана