На данашњи дан убијен Пабло Ескобар, нарко-бос са Форбсове листе најбогатијих људи на свијету

Срна
На данашњи дан убијен Пабло Ескобар, нарко-бос са Форбсове листе најбогатијих људи на свијету

БИЈЕЉИНА- Колумбијске снаге безбједности убиле су на данашњи дан 1993. године шефа медељинског картела дроге Пабла Ескобара, 16 мјесеци након што је побјегао из затвора.

Сам преносио дрогу

Ескобар је био колумбијски нарко-бос и кријумчар. У историји је запамћен као најмоћнији и најбогатији криминалац.

На врхунцу моћи 1989. године налазио се на седмом мјесту "Форбсове" листе најбогатијих на свијету.

Када је почео свој посао са кокаином, дрогу су првобитно превозили у Мајами у старим авионским гумама. Чак је и сам Пабло неколико пута лично превезао робу.

Једном приликом су га ухапсили на граници и пронашли робу. Пабло је успио да подмити судије и убрзо се нашао на слободи.

Тада је одлучио да никад више не превози дрогу лично. Ангажовао је пилоте и пилоти су по лету могли да зараде милионе долара.

Како се посао развијао, Ескобар је убрзо купио 15 нових авиона. Тржиште се најбрже и највише развијало у САД, тако да су им требале нове методе шверцовања.

Конгресмен и дилер

Сматра се да је највећа грешка коју је Пабло начинио била улазак у политику 1982. године. Одмах након кандидовања за конгресмена почео је да сиромашнима изграђује стамбене објекте и пружа им здравствену заштиту.

Народ га је сматрао својим Робином Худом и Пабло је изабран за конгресмена.

Међутим, његова политичка каријера није дуго трајала, ушавши у политику стекао је медијску популарност, а самим тим је привукао и полицију. Политички противници су га оптужили да је нарко-дилер и криминалац.

Под притиском САД, влада Колумбије донијела је закон о екстрадицији којим је било омогућено да држављани Колумбије буду испоручивани САД и да им се тамо суди. То је означавало почетак рата нарко-картела и владе.

Пацови појели између 10 и 20 милијарди долара

Убрзо након проглашења закона о екстрадицији, картели су почели сурову одмазду. У Медељину је објављено да ће свако ко убије полицајца добити новац од Пабла Ескобара. У року од двије године само у Медељину убијено је око 700 полицајаца.

За то вријеме, посао је био на врхунцу и картел је мјесечно слао десетине тона кокаина у Америку, али су у међувремену отворили ново тржиште - Европу. Бродовима би роба доспјела до Шпаније, гдје су били у контакту са шпанским премијером, па би затим из Шпаније наставила ка остатку Западне Европе.

У мемоарима Пабловог брата Роберта Ескобара описано је како им је у то вријеме највећи проблем био складиштење новца.

Толико га је пристизало да нису имали гдје да га смјесте, па су га држали по складиштима и, према тврдњи Пабловог брата, пацови би им годишње појели између 10 и 20 милијарди долара?!

Једном је напоменуо да су мјесечно трошили 3.000 долара за гумице којима су везали новчанице.

Највећи товар који су успјели да пренесу износио је 23.000 килограма.

Ескобар промијенио устав

Након напада нарко-клана на владу постали су бјегунци и скривали су се по џунглама носећи са собом торбе са милионима долара. Влада је лоцирала и уништила највећу лабораторију медељинског картела и полиција је заплијенила 13 тона дроге.

У наредним годинама, рат Ескобаровог картела и полиције био је на врхунцу, готово свакодневно су минирани објекти у граду и мноштво људи је погинуло.

Врхунац је био 1989. године, када су у зграду Колумбијске тајне полиције довезли комби са 500 килограма експлозива - један дио зграде се урушио, 52 полицајца су погинула, а на стотине је рањено.

Влада је под притиском Ескобара промијенила устав и забранила екстрадицију.

Договор је био да Пабло у Колумбији проведе седам година у затвору. Пристао је, али под условом да сам себи направи затвор. Купио је кућу на планини изнад Медељина и одлучио да ту борави. То мјесто је добило назив "Катедрала".

Овај приватни затвор био је испуњен луксузом који је за то време био незамислив, а Ескобара су чували његови људи. Мјесто је постало централа његовог картела на коме су примани пословни партнери и убијани противници.

Филмска потјера и егзекуција

Полиција је покушала да га пребаци у други затвор, али је Ескобар побјегао. У потјери су учествовале колумбијска полиција, америчка Агенција за сузбијање наркотика и ЦИА.

Приликом хапшења Ескобар је бјежао преко кровова зграда избјегавајући метке.

Према једној причи, Ескобар је пуцао себи у главу како би избјегао хапшење. Према другој, за њега је био кобан један од хиљаду метака који су испаљивани ка њему.

Послије смрти Ескобара почео је период препорода за Медељин. Град је постао безбједнији, улагано је много новца у инфраструктуру, страна предузећа су инвестирала...

Међутим, трговина дрогом није престала јер су се појавили нови нарко-дилери. Колумбија је и даље на првом мјесту у свијету по извозу кокаина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана