На данашњи дан рођен Вељко Чубриловић - учитељ и родољуб

Срна
На данашњи дан рођен Вељко Чубриловић - учитељ и родољуб

БИЈЕЉИНА- У Сарајеву је на данашњи дан 1915. године објешен Вељко Чубриловић, један од атентатора на аустроугарског престолонасљедника надвојводу Франца Фердинанда 28. јуна 1914. године.

Вељко Чубриловић био је учитељ и младобосанац.

Након неуспјелог покушаја Богдана Жерајића да изврши атентат на барона Маријана Варешанина, појавио се моћан покрет генерације назван "Млада Босна", који је дјеловао од 1910. до Видовдана 1914. године.

Основни циљ покрета био је борба за ослобођење БиХ и њено присједињење Србији, а крајњи циљ уједињење Јужних Словена у слободну и демократску државу.

Тај покрет је први пут успио да оствари јединство напредне српске, хрватске и муслиманске омладине у политичко-револуционарној борби.

„Млада Босна“ је заправо био покрет великог броја омладинских револуционарних организација које су ницале једна за другом међу гимназијалцима тог доба у Босни и Херцеговини, а највише у Сарајеву и Мостару.

У недјељу, 28. јуна 1914, на Видовдан, Гаврило Принцип је извршио атентат на Франца Фердинанда и његову супругу Софију Хотек.

Након што су Принцип и Недељко Чабриновић ухапшени, испитивала их је полиција. На крају, у страху да ће због атентата страдати невини, ухапшени су одлучили да одају имена других завјереника.

Мухамед Мехмедбашић је успио да побјегне у Црну Гору, али Вељко и Васо Чубриловић, Данило Илић, Цвјетко Поповић и Мишко Јовановић и други учесници су ухапшени и оптужени за велеиздају.

Вељко је након атентата имао могућност да избјегне хапшење и побјегне у Србију. Међутим, како су његови кумови, Митар и Неђо Керовић одлучили да не бјеже, иако је знао шта га чека, одлучио је да остане.

По аустроугарском закону, смртна казна се није могла изрећи малољетним особама, односно особама млађим од двадесет година, у тренутку када је био почињен злочин. Тако су Недељко Чабриновић, Гаврило Принцип и Трифко Грабеж осуђени на максималну казну од двадесет година. Васо Чубриловић је осуђен на 16 година, а Цвјетко Поповић на 13 година.

Међутим Вељко, као најстарији међу организаторима, није могао да избјегне смртну касну.

Вељко је, уз Мишка Јовановића, једини био религиозан међу учесницима атентата. Пред погубљење је затражио примјерак Светог писма, Јеванђеље по Јовану, које је читао подвлачећи мјеста која су оправдавала његову жртву.

Затражио је да се тај примјерак пошаље његовој ћерки Нади, која је рођена док је он био у затвору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана