На данашњи дан рођен Огист Роден - један од највећих умјетника 19. и 20. вијека

Срна
Foto: Wikimedia Commons

БИЈЕЉИНА- Француски вајар Огист Роден /1840-1917/, један од највећих умјетника с краја 19. и почетка 20. вијека чије је дјело објединило романтичарски дух и модерне тежње и пресудно утицало на европско вајарство, рођен је на данашњи дан 1840. године.

Међу његовим славним скулптурама су: "Мислилац", "Пољубац", "Балзак", "Грађани Калеа", "Врата пакла", "Вјечни идол", "Прољеће" и "Човјек сломљеног носа".

Роден је творац раскошних бронзаних и мермерних статуа. Неки критичари сматрају га једним од највећих портретиста у историји вајарства.

Његова "Врата пакла", наручена 1880. године за будући Музеј декоративне умјетности у Паризу, остала су недовршена након његове смрти, али су из њих, ипак, настале двије Роденове најпознатије статуе: "Мислилац" и "Пољубац".

Међу Роденове најпознатије портрете убрајају се и монументалне статуе француских писаца Виктора Игоа и Онореа де Балзака.

Роденова популарност је и даље велика, а то се огледа у бројним копијама његових дјела које се и даље израђују. У Паризу постоји "Роденов музеј".

Извршио је револуцију у скулптури кориштењем слободне форме, која је до тада била непозната. Умио је да изваја и реалистичне скулптуре, али и да представи сензуалност која је шокирала савременике.

Трудио се да његове фигуре изражавају емоцију свих дијелова тијела.

Сам Роден је прокоментарисао скулптуру "Мислилац": "Оно што он мисли, није само у његовом мозгу, згрченом челу, раширеним ноздрвама и стиснутим уснама, већ и у сваком мишићу његових руку, леђа и ногу, у стиснутој песници и згрченим ножним прстима".

Роден је био натуралиста, више га је интересовала емоција и карактер него монументалност. Одбацивао је идеализам и апстракцију традиција античке скулптуре, као и декоративност барокних узора.

Иако се сматра творцем модерне скулптуре, Роден није био револуционарни противник традиције. Образовао се на париској Школи лијепих уметности и годила су му признања академске јавности.

Неке од наруџбина претворио је у снажне умјетничке креације. Град Кале је наручио скулптуру "Грађани Калеа", која је требала да опише епизоду из средњовјековне прошлости града. Роден је овај задатак ријешио групом скулптура које су постављене на нивоу трга, а не на пиједесталу.

Споменик Балзаку поставио је тако да скулптура тешким огртачем скрива тијело модела, а лице одражава поглед у даљину и тренутак умјетничког размишљања.

Оба, данас славна рјешења, наишла су на неодобравање наручилаца, навикнутих на традиционалне форме скулптуре.

Позната је Роденова веза са умјетницом Камиј Клодел. Она му је била муза и љубавница, али и вајарски модел.

Роден, авангардан у умјетности, оставио је своје скулптуре, шаблоне, чак и потпис, у домену јавне употребе. За њега је то био начин да своје дјело остави будућим генерацијама.

Огист Роден умро је 1917. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана