На данашњи дан рођен Иво Андрић - велики књижевник и нобеловац

Срна
На данашњи дан рођен Иво Андрић - велики књижевник и нобеловац

БИЈЕЉИНА- Велики књижевник и нобеловац Иво Андрић (1892-1975), члан Српске академије наука и умјетности, бриљантан стилиста и приповједач, рођен је на данашњи дан 1892. године.

Студирао је књижевност и историју у Загребу, Бечу, Кракову и Грацу, у којем је докторирао историју 1892. године са тезом "Развој духовног живота у Босни под утицајем турске владавине".

У Првом свјетском рату хапшен је и интерниран због припадности покрету "Млада Босна", а између два свјетска рата био амбасадор Краљевине Југославије у Берлину.

У младости је писао пјесме које су објављене у збиркама: "Екс понто", "Немири" и "Лирика". Приповједач снажне имагинације и изузетан познавалац Босне, одликовао се ванредном чистотом језика и брушеним стилом, префињеним психолошким анализама, дубоким понирањем у проблеме егзистенције и умијећем да магијом ријечи дочара људску и друштвену панораму минулих вијекова.

Користећи народна предања, легенде, историјску фактографију, богатство маште и осјећања свијета подигао је монументалну књижевну грађевину.

Андрићеви романи су: "На Дрини ћуприја", "Травничка хроника", "Госпођица", "Проклета авлија" и "Омер-паша Латас" /недовршен/. Написао је збирке приповједака: "Немирна година", "Жеђ", "Јелена, жена које нема", "Знакови", "Деца" и "Кућа на осами", те путописе и скице "Стазе, лица, предели". Позната је и његова медитативна проза: "Знакови поред пута", "Есеји, критике, чланци " и "Свеске".

Андрић припада књижевним класицима 20. вијека као изузетан стилиста и хроничар судбина људи на овим просторима.

Иво Андрић, један од највећих европских писаца 20. вијека, умро је 1975. године у Београду.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана