На данашњи дан рођен Џими Хендрикс - један од највећих рок гитариста свих времена

Срна
Foto: rockarhive.com

БИЈЕЉИНА- Један од највећих рок гитариста свих времена Џими Хендрикс, амерички рок пјевач афричког поријекла, рођен је на данашњи дан 1942. године.

Џејмс Маршал Џими, чије је право име било Џони Ален Хендрикс, био је музичар, пјевач, текстописац, гитариста, иноватор и културна икона.

Сматра се једним од најутицајнијх и најталентованијх гитариста у историји рок музике.

Био је оснивач и фронтмен рок бенда "Џими Хендрикс експиријенс", а свјетску славу је стекао 1967. године наступом на Монтерејском поп фестивалу.

Тај наступ забиљежен је у документарном филму Д. А. Пенебејкера "Џими свира у Монтереју /Jimi Plays Monterey/.

На чувеном Вудстоку 1969. године Хендрикс је био главна атракција.

Џими Хендрикс умро је изненада 1970. у 27. години. Претпоставке о узроку Хендриксове смрти попримиле су митске димензије.

Зна се да је ноћ провео са Моником Данеман, својом тадашњом дjевојком, те да је прије спавања узео мјешавину вина и таблета за спавање, што је узроковало повраћање у сну и гушење.

И данас се спекулише да је за Хендриксову смрт крив његов менаџер, који је на тај начин, наводно, хтио да узме новац од Џимијевог животног осигурања.

Џими Хендрикс је 2005. године примљен у америчку Рокенрол кућу славних и британску Музичку кућу славних.

На Холивудском пролазу славних постављена је 1994. године Хендриксова звијезда.

На ранг-листи "100 највећих гитариста свих времена", коју је објавио часопис "Ролинг стоун", Хендрикс се нашао на првом мјесту.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана