На данашњи дан рођен Александар Васиљевич Суворов - руски генерал без изгубљене битке

Срна
На данашњи дан рођен Александар Васиљевич Суворов - руски генерал без изгубљене битке

БИЈЕЉИНА- Руски генералисимус Александар Васиљевич Суворов /1729-1800/, један од највећих војсковођа 18. вијека под чијом су командом руске трупе извојевале 57 побједа, рођен је на данашњи дан 1729. године.

У руско-турском рату од 1787. до 1791. године однио је блиставе побједе над Турцима, а затим у ратовима Русије против Француске, при чему се нарочито прославио освајањем сјеверне Италије и преласком преко Алпа на повратку у Русију, што је запрепастило војне кругове у Европи.

Уз војне науке, Суворов је проучавао математику, географију и историју. Много је учинио у уздизању и васпитању руских војника. Крајем 1779. године именован је за врховног царског команданта.

У СССР-у је 1942. године уведен Орден Суворова за високе војничке врлине.

Суворов је један од ријетких генерала у историји који никада нису изгубили битку. Александар Васиљевич Суворов чувен је по свом војном приручнику "Наука побјеђивања", а остао је запамћен по многим изрекама као што су: "Што теже на обуци, то лакше у борби", "Што више удобности, то мање храбрости" и "Дисциплина је мајка побједе".

Учио је војнике да нападају без устезања и одлучно: "Нападајте хладним челиком! Гурајте из све снаге бајонетом!".

Суворов је био присан са својим људима. Обичне војнике је ословљавао са "брате", а резултате свог детаљног и пажљивог планирања је представљао као ствар инспирације.

Одређен је за лаки корпус генерала Берга 1761. године, гдје је примио команду над Тверским драгунским пуком.

У боју код Најгартена Суворов је рањен пушчаним зрном. Унапријеђен је у бригадног генерала и са својим пуком одлази у Смоленск, гдје га је затекао Први пољски конфедеративни рат, који ће 1772. године довести до прве подјеле Пољске.

Током 1773-1774. године, за вријеме рата са Турцима, Суворов је одређен у армију Румјанцева. Трупе Суворова су се бориле изванредно, нанијеле турској војсци велике губитке, а сам Суворов је, иако рањен, све вријеме лично руководио биткама.

Царица Катарина Друга га је за овакву јединствену службу одликовала Орденом Светог Ђорђа.

Суворов је побиједио у многим биткама у руско-турским ратовима. Учествовао је у гушењу устанка Пугачова 1774. године, а угушио је и устанак Кошћушка 1794. у Пољској.

На челу удружене руско-аустријске војске 1799. године, Суворов је потиснуо Французе из сјеверне Италије.

Прославио се походом у Швајцарску преко Сен Готара.

Титулу грофа добио је због побједе у бици код Рамника 1789. године.

Александар Васиљевич Суворов умро је 1800. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана