На данашњи дан прије 29 година срушен је Стари мост у Мостару

ГС
Foto: Агенције

МОСТАР - На данашњи дан прије 29 година, након што је у више наврата погођен пројектилима Хрватског вијећа одбране (ХВО), срушен је Стари мост у Мостару, симбол града на Неретви и највреднијег културно-историјског насљеђа у Босни и Херцеговини.

Рушење Старог моста у Мостару 9. новембра 1993. године је била вијест која је обишла свијет о чему се и данас прича.

Стари мост у Мостару порушен је гранатирањем Хрватског вијећа обране (ХВО). С њим и цијела стара језгра Старог града међу којима је неколико монументалних џамија, медреса и једини хамам у Херцеговини.

Рушење Старог моста почело је двадесет дана раније, а интензивно 8. новембра 1993. Гађан је с оближњих планинских висова Планинице и Стотине гранатама велике разорне моћи. Гранате су падале и на куле Тару и Халебинку које су својеврсни статички утег мосту. Цијела једна улица са дућанима звана Кујунџилук потпуно је нестала. Гранате су два дана за редом интензивно рушиле дио по дио моста.

И коначно у 10 сати и 16 минута 9. новембра поклекло је ремек дјело Мимара Хајрудина. Мост је срушен.

Обнова Старог моста коју су финансирали Турска, Хрватска, Италија, Холандија, Свјетска банка, Европска банка за обнову и Град Мостар почела је 2003. године.

Завршена је у јулу наредне године, а церемонија свечаног отворења уприличена је 23. јула 2004. године. Радове на обнови моста успјешно је извела турска фирма ЕР-БУ.

У јулу 2005. на засједању у Јужноафричкој Републици, Стари мост на Неретви је уврштен на попис заштићених споменика УНЕСЦО-а, као споменик културе и помирења.

Стари мост је изграђен према нацртима турског архитекте Мимара Хајрудина између 1557. и 1566. године. Он је, према легенди, прије скидања скеле у страху од тадашњих власти побјегао у Бијело Поље, сјеверно од Мостара, где је чекајући на вијест да мост “наузгор” у великој стијени уклесао каменицу која је данас једна од туристичких атракција у овом дијелу Мостара, подсјећа Н1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана