На данашњи дан изведена прва представа у "Атељеу 212"

Срна
Foto: Screenshot/Youtube

БИЈЕЉИНА- Чувено београдско позориште "Атеље 212" извело је на данашњи дан 1956. године, у адаптираном дијелу зграде "Борбе", прву представу - "Фауст" Јохана Волфганга Гетеа.

Ову представу режирала је Мира Траиловић, каснији дугогодишњи управник овог позоришта и његов заштитни знак.

"Атеље 212" основала је група умјетника /редитеља, глумаца, писаца.../ са жељом да направи театар у коме ће се приказивати комади који су авангардни у односу на остала позоришта у Београду.

У "Атељеу 212" играна је представа "Чекајући Годоа" Семјуела Бекета, и то први пут у једној од земаља Источне Европе.

У овом театру су играни комади авангардних писаца као што су Сартр, Јонеско, Жари, Шизгал, Копит, Жене...

Први руководиоци позоришта били су Радош Новаковић и Бојан Ступица, али је Мира Траиловић са места помоћника управника ускоро постала управник.

Послије неколико година позориште се преселило у данашњу зграду коју је пројектовао Бојан Ступица. Механизам за обртање сцене уграђен је накнадно, а кров је љети могао да се отвара.

Мира Траиловић је као дугогодишњи управник дала посебан печат "Атељеу", а 1967. основала је фестивал нових позоришних тенденција БИТЕФ - Београдски интернационални театарски фестивал који данас има свјетски значај.

На БИТЕФ су долазила најугледнија свјетска имена као што је "Ливинг Театар", "Дивадло на брнов", Питер Брук...

Према непотврђеним изворима, театар је добио име по 212 столица колико је имао у згради "Борбе".

Једна од култних представа "Атељеа" била је "Коса", која је играна прије многих свјетских позоришних центара. У складу са тадашњим трендовима, на бини су се појавили глумци без одјеће, пјевајући једну од најљепших пјесама из те представе "Дај нам сунца...".

Међу дуговјечним представама овог позоришта издваја се "Љубавно писмо", али је најпознатија савакако "Краљ Иби", упамћена по незаборавној улози Зорана Радмиловића.

Многи велики српски и екс-југословенски глумци били су дио "Атеља 212": Слободан Цицо Перовић, Ружица Сокић, Слобода Алигрудић, Данило Бата Стојковић, Мира Бањац Љуба Тадић, Петар Краљ, Милена Дравић, Мија Алексић, Вера Чукић, Неда Спасојевић...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана