На данашњи дан Геринг наредио "коначно рјешење"

Srna
На данашњи дан Геринг наредио "коначно рјешење"

БИЈЕЉИНА - Нацистички рајхсмаршал Херман Геринг наредио је, у писаној форми, шефу полиције Рајнхарду Хајдриху 31. јула 1941. године да сачини нацрт плана "коначног рјешења" истребљења Јевреја у Европи.

"Коначно рјешење" био је план нацистичке Њемачке за систематски геноцид над европским Јеврејима, који је довео до завршне, најсмртоносније фазе Холокауста.

Шеф Гестапоа Хајнрих Химлер био је главни архитекта плана, а њемачки вођа Адолф Хитлер назвао га је "коначно рјешење јеврејског питања".

До тог момента, нацисти су већ убили милион Јевреја, али су тек након одлуке да се искоријени цјелокупна јеврејска популација изграђени логори смрти.

Коначна одлука о систематском уништењу европских Јевреја донесена је на Ванзејској конференцији, која је одржана у Берлину у вили Ванзе 20. јануара 1942. године. Конференцији је предсједавао Рајнхард Хајдрих.

Током ове конференције одржана је расправа групе њемачких нацистичких званичника о томе како да буде спроведено "коначно рјешење јеврејског питања".

Копију биљешки са овог састанка савезници су пронашли 1947. године - прекасно да буде употријебљена као доказ током суђења у Нирнбергу.

До љета 1942. године, почело је систематско истребљење Јевреја - "Операција Рајнхарт", мада су их стотине хиљада већ убијене у масовним погромима.

Убиства Јевреја вршена су широм окупиране Европе, као и у самој нацистичкој Њемачкој, те на свим територијама под контролом њених савезника, попут усташке Независне Државе Хрватске, у којој су уз Јевреје масовно убијани Срби и Роми.

Око 42.500 затворских установа кориштено је за масовне ликвидације. Процјењује се да је било више од 200.000 починилаца Холокауста.

Истраживања и подаци, попут оних које је прикупила историчар Луси Давидович, показују да је у Холокаусту убијено, најмање, 5.933.900 Јевреја.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана