На данашњи дан - 28. август

ГС
На данашњи дан - 28. август

Данас је недјеља, 28. август, 240. дан 2022. године. До краја године има 125 дана. На данашњи дан:

1219. године - Патријарх Манојло Сарантен, уз сагласност византијског (никејског) цара Теодора I Ласкариса хиротонисао је Саву Немањића, потоњег Светог Саву, за првог српског архиепископа. Тим чином Српска Православна црква постаје аутокефална (самостална). Средиште српске цркве у прво вријеме било је у манастиру Жича. Цар Стефан Душан уздигао је 1346. српску цркву на ранг патријаршије.

1645. године - Умро је холандски правник, писац и хуманиста Хуго Гроцијус, оснивач науке о међународном праву. Припадао је "школи природног права" и доказивао је неопходност једнакости људи пред законом. Такође је тврдио да су океани опште добро и да поједине земље немају право њиховог ексклузивног коришћења. У Холандији се у вријеме оштрих спорова римокатолика и протестаната залагао за верску толеранцију, због чега је 1618. ухапшен у Утрехту и 1619. осуђен на доживотну робију као јеретик. Успио је 1621. да побегне у Француску и од 1635. до смрти био је амбасадор Шведске у Француској.

1749. године - Рођен је њемачки писац Јохан Волфганг Гете, једно од највећих имена свјетске литературе. Неколико година после завршених студија права у Стазбуру преселио се у Вајмар, гдје је 28 година био управник позоришта. Поред литерарног стваралаштва - писао је лирику, драме, романе, интензивно се бавио филозофијом, природним наукама, сликарством и државничким пословима у Вајмару. Србе је задужио писањем о српској народној поезији, којом се одушевљавао, и преводом више народних пјесама, укључујући "Хасанагиницу". Био је под утицајем Хердера који је такође био склон Србима. Оставио је једну од највећих и најзанимљивијих збирки писама. Дјела: романи "Фауст", "Вилхелм Мајстер", "Вертер", "Избор по сродности", драме "Гец од Бирлинхема", "Егмонт", "Ифигенија на Тауриди", "Торквато Тасо", трагедије "Клавихо", "Ванбрачна кћи", еп "Херман и Доротеја", путопис "Путовање по Италији", аутобиографско дјело "Из мог живота", поезија "Маријенбадска елегија", "Римске елегије", "Западно-источни диван", епиграми "Ксеније", "Теорија боја".

1813. године - Од рана у бици на Делиграду умро је српски јунак из Првог српског устанка Јован Курсула, опјеван у народним пјесмама. У низу битака истакао се јунаштвом, посебно у боју на Црном врху 1809. када су Турци под командом Алије Гушанца покушали да продру у Гружу и Јасеницу и у септембру 1810. на Варваринском пољу, када је јунаштвом задивио и Турке и руске добровољце који су се борили на страни Срба.

1833. године - Парламент је забранио трговину робовима у цијелој Британској империји.

1849. године - Аустријске трупе под командом генерала (касније маршала) Јозефа Радецког заузеле су италијански град Венецију после опсаде започете 20. јула 1849.

1877. године - Рођен је енглески произвођач аутомобила и пилот Чарлс Стјуарт Ролс, који је с Фредериком Ројсом 1906. основао компанију за производњу аутомобила "Ролс-Ројс". Ројсова фирма почела је 1904. да прави аутомобиле, који су импресионирали Ролса, и њих двојица су двије године касније постали сувласници компаније чија су возила у аутомобилској индустрији постала симбол луксуза и квалитета. Компанија "Ролс-Ројс" производи и авионске моторе. Ролс је први пилот који је, јуна 1910. прелетио Ламанш у оба правца без заустављања, а у јулу 1910. је као први британски пилот погинуо у авионској несрећи.

1916. године - Њемачка је у Првом свјетском рату објавила рат Румунији.

1944. године - У француском граду Марсељ у Другом светском рату предали су се преостали њемачки војници, а истог дана је ослобођен и оближњи Тулон.

1973. године - У земљотресу југозападно од Сиудад Мексика погинуло је више од 500 људи.

1987. године - Умро је амерички филмски режисер Џон Хјустон, један од најистакнутијих америчких синеаста 20. вијека, који је важио за посебно вјештог у раду с глумцима. Снимио је мноштво филмова, највише пустоловног и криминалистичког жанра. Филмови: "Малтешки соко", "Рт Ларго", "Бејасмо странци", "Благо Сијера Мадре", "Џунгла на асфалту", "Црвена значка за храброст", "Афричка краљица", "Моби Дик", "Ноћ игуане", "Одсјај у златном оку", "Град изобиља", "Наш човјек из Аустралије", "Судија за вјешање", "Ени", "Испод вулкана".

1994. године - Окончан је дводневни референдум у Републици Српској, на којем је више од 90 одсто грађана одбацило мировни план Контакт групе за Босну и Херцеговину.

1995. године - Минобацачка граната усмртила је на сарајевској пијаци Маркале 37 и ранила 85 људи, за шта су после експресне истраге оптужени Срби, што је послужило као изговор за масовне нападе НАТО авијације на Републику Српску. Касније се појавио извјештај према којем је трагедија инсценирана од стране ратног руководства у Сарајеву, што је потврдио и високи функционер УН Јасуши Акаши.

1996. године - Влада САД забранила је вођи "Нације ислама" Луису Фаракану да прихвати обећани либијски поклон од милијарду долара с циљем економске и политичке помоћи Афроамериканцима САД.

1997.године - У крвавом обрачуну ривалских банди у злогласном венецуеланском затвору "Елдорадо" погинуло је 29 људи.

1999. године - У саобраћајној несрећи погинули су македонски министар Радомир Стојковски, његова супруга, кћерка и возач, послије чега су норвешки војници из возила међународних снага, које је изазвало несрећу, одбили да се подвргну тесту алкохола у крви. Поручника који је скривио смрт четворо људи, суд у Ослу је у марту 2000. осудио на годину дана затвора.

2006. године - У сукобу који је избио између ирачке војске и шиитске милиције лојалне популарном верском вођи Муктади ел Садру, у граду Диванија, јужно од Багдада, погинуло је 50 побуњеника и 23 ирачка војника, док је око 70 људи рањено.

2007. године - Умро је Франциско Умбрал, један од највећих шпанских савремених писаца. Објавио је више од 80 књига, међу којима су "Смртник и ружа" и "Мадридска трилогија". Добитник је угледних шпанских признања попут Награде принца од Астурије за књижевност 1996. и награде Сервантес 2000.

2007. године - Умрла је Драга Јонаш, спикерка и новинар. Била је спикер Радио Београда још у Краљевини Југославији. Године 1951. поново се запослила у Радио Београду и деценијама је била непревазиђени глас београдског радија. Јонашева је добитник "Вукове награде" за 2004. за унапређење српске културе, просвете и науке. Била је учитељ бројних потоњих спикера и новинара Радио Београда и Телевизије Србије.

2007. године - Најмање 52 особе су погинуле а повријеђено је 247 у сукобу између супарничких шиитских милиција на религијском скупу у ирачком светом граду Карбали, послије чега су власти прекинуле церемонију и евакуисале више од милион ходочасника. Припадници армије Махди, лојалне радикалном свештенику Муктади ал-Садру, отворили су ватру на стражаре из бригаде Бадр, наоружаног огранка Врховног исламистичког ирачког савјета, који су обезбјеђивали две главне џамије у Карбали.

2008. године - Главни тужилац Јужне Осетије Тејмураз Хугајев изјавио је да су, током петодневних сукоба, започетих 8. августа у тој отцијепљеној грузијској аутономној области погинула 1.692 цивила, да је рањено око 1.500 људи, али да број жртава није коначан.

2013. године - Довођењем посљедње групе етиопских Јевреја у Израел, окончана је вишедеценијска акција пресељавања припадника те древне заједнице у јеврејску државу. Узима се да у свијету припадника Бета Израел групације, односно етиопских Јевреја, има око 150.000 од чега је око 130.000 настањено у Израелу. Поступно, систематско, пресељавање започело је позних седамдесетих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана