На данашњи дан -22. август

Танјуг
На данашњи дан -22. август

БЕОГРАД - Данас је понедељак, 22. август, 234. дан 2022. До краја године има 131 дан. На данашњи дан:

1485. године - Енглески краљ Ричард III погинуо је у бици код Босворта у борби против јединица Хенрија VII, оснивача династије Тјудор. Тиме је окончан „Рат двију ружа“ назван тако, јер је династија Ланкастер с којом је Хенри VII био у сродству, имала у грбу црвену, а династија Јорк бијелу ружу.

1567. године - Шпански војвода од Албе Фернандо Алварес де Толедо започео је као војни намјесник Холандије владавину која је ушла у историју као „Албин терор“. Ово је за посљедицу имало то да је распламсан ослободилачки рат, завршен ослобађањем од Шпаније и потом оснивањем Холандије.

1642. године - У Енглеској је почео грађански рат између присталица круне и Парламента, после изјаве краља Чарлса I Стјуарта да су чланови Парламента издајници. Рат је окончан 1645. поразом краља, који је на основу пресуде револуционарног суда погубљен 1649.

1848. године - Рођен је српски генерал пруског и лужичкосрпског поријекла Павле Јуришић Штурм, један од најистакнутијих српских официра у балканским ратовима и у Првом свјетском рату, заслужан за блиставе побједе српске војске над аустроугарском армијом у Церској и Колубарској бици. У српску војску примљен је 1876. као добровољац у чину поручника и већ у Српско-турском рату 1876-1877. истакао се као командант Шабачког и Посавско-тамнавског батаљона. У Српско-турском рату 1877-1878. успјешно је командовао Првим добровољачким пуком, потом Крајинским комбинованим пуком у борбама код Беле Паланке и Пирота. У Српско-бугарском рату 1885. командовао је Шестим пуком Дринске дивизије, у Првом балканском рату 1912-1913. Дринском, а у Другом балканском рату 1913. Дунавском дивизијом. У Првом свјетском рату 1914. као командант Треће армије примио је први удар знатно надмоћније аустроугарске Пете армије и успорио њено напредовање, што је омогућило српским снагама да се прегрупишу за Церску битку. Трећом армијом је командовао и у Колубарској бици и на Солунском фронту до августа 1916.

1854. године - Рођен је српски краљ Милан Обреновић. Током његове владавине Србија је стекла међународно признање као независна држава и поново је постала краљевство. Постао је кнез 1868. после убиства кнеза Михаила Обреновића. Под притиском јавног мњења објавио је 1876. рат Турској, који је 1877. неуспјешно окончан. Исте године је под утицајем Русије поново заратио с Турском, овог пута успјешно, па је Србији 1878. на Берлинском конгресу призната пуна сувереност, као и ослобођење Врањског, Нишког, Пиротског и Топличког округа. Због руске подршке Бугарској и Санстефанског уговора на штету Србије, што је поништено Берлинским конгресом, ослонио се на Аустро-Угарску, с којом је 1881. закључио „Тајну конвенцију“. Беч је заузврат гарантовао помоћ за ширење Србије ка југу. Испоставило се да је споразум са Аустријом, иако веома непопуларан, омогућио Србији више деценија свеукупног напретка и стабилности. Уздигао је 1882. Србију на ранг краљевства. Угушио је 1883. Тимочку буну коју су подигли неодговорни елементи, противећи се реформи Војске. Управо војно устројство које је успоставио краљ Милан дало је сјајне резултате током ратова, 1912-18.по мишљењу Слободана Јовановића. Неуспјешно је ратовао против Бугарске 1885.  пошто је Бугарска припајањем Источне Румелије нарушила Берлински уговор. Године 1889. абдицирао је у корист малољетног сина Александра. У периоду његове владавине успостављене су институције огромног значаја за српску културу, попут Српске краљевске академије. Умро је у Бечу 1901. и сахрањен је у манастиру Крушедол.

1859. године - Због ратних неуспјеха, финансијског слома државе и отпора полицијском репересивном поретку Хабзбуршке монархије, цар Франц Јозеф I сменио је до тада свемоћног министра унутрашњих послова Александра Баха, чиме је окончана епоха позната у историографији као „Бахов апсолутизам“.

1862. године - Рођен је француски композитор Клод Дебиси, творац музичког импресионизма и утемељитељ нових модерних тенденција. Инспирисан симболизмом у поезији и импресионизмом у сликарству, створио је властити музички језик и стил. Дјела: клавирска „Арабеске“, „Бергамска свита“, „Дечји кутак“, „Естампе“, „Слике“, „Прелиди“, оркестарска „Поподне једног фауна“, „Ноктурно“, „Море“, вокална „Пет Бодлерових песама“, „Заборављене аријете“, „Галантне свечаности“, опера „Пелеас и Мелисанда“, камерна музика.

1864.године - Потписана је Женевска конвенција о заштити рањеника у рату, што је претходило оснивању Црвеног крста. 

1878. године - Краљ Србије (тада кнез) Милан Обреновић издао је Указ о устројству Војног музеја, на приједлог министра војног пуковника Саве Грујића, с циљем прикупљања и чувања трофеја из ратова односно прошлости војске. Здање у ком се налази данашњи Војни музеј подигнуто је 1924. на платоу Горњег града београдске тврђаве на Калемегдану, за намјене Војногеографског института тадашње Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а 1956. уступљено је Војном музеју. Музеј је и раније био смјештен унутар београдске тврђаве на Калемегдану у скромној згради подигнутој за турског времена, одмах до Римског бунара. Приликом оснивања штампа је писала да је Војни музеј „понос Београда, да су његове историјске збирке побудиле велико интересовање у народу и да је тако уређен да може послужити као примјер“. Године 1878. његово оснивање дозивљено као једна од манифестација стицања суверености Србије.

1891.године - Умро је чешки писац Јан Неруда, који је одиграо важну улогу у формирању чешког реализма и борби против малодушности сународника подлеглих њемачком културном утицају. Дела: збирке приповиједака „Малостранске приповјетке“, „Арабеска“, „Жељезнички радници“, збирке пјесама „Прости мотиви“, „Космичке пјесме“, „Баладе и романсе“, „Пјесме на велики петак“, есеји „Чешко друштво“, „Литература, позориште, ликовна умјетност и музика“, „Штетни правци“, „Модерни човјек и умјетност“.

1904.године - Рођен је кинески државник Денг Сисијан, познат као Денг Сјаопинг, главни архитекта привредних реформи и силовитог економског успона Кине крајем 20. вијека. Најмногољуднијом земљом својета владао је од 1978, а са посљедње функције повукао се 1990, али је његов пресудан утицај остао неспоран до смрти јануара 1997.

1910.године - Јапан је послије пет година протектората над Корејом припојио ту азијску земљу. У Јапанско-кинеском рату крајем 19. вијека Токио је преузео од Пекинга политички и економски утицај у Кореји. Све до краја Другог свјетског рата Кореја је била јапанска колонија.

1914. године - Аустро-Угарска је у Првом свјетском рату објавила рат Белгији.

1928. године - Рођен је Карлхајнц Штокхаузен, њемачки композитор. По многима контроверзан, био је познат по револуционарном приступу музичком стваралаштву. Студирао је у родном Келну и у Паризу. Одбациван је, али и уздизан као водећи теоретичар озбиљне западне музике 20. вијека. Највише је компоновао за електронске инструменте. Дјела: „Контакте“, „Тренуци“, „Химне“, „Мантра“, „Свјетло“.

1936.године - Рођен је Добрица Ерић, српски пјесник, прозни и драмски писац. Рођен у селу Доња Црнућа у Горњој Гружи, код Горњег Милановца, Ерић је био био поета родне Шумадије, карактеристичног топлог израза, сликар природе, села, дјетињства, љубави. Завршио је четири разреда основне школе у Враћевшници и опробао срећу, како је сам говорио, у многим занатима. Прву збирку поезије објавио је 1959. године, да би током живота објавио више од стотину књига поезије, прозе, антологија, сликовница. Бројне његове пјесме укључене су у читанке, антологије, школске лектире.

1941.године - Трупе нацистичке Њемачке допрле су у Другом свјетском рату надомак Лењинграда (данас Санкт-Петербург) чиме је почела битка за град, завршена у јануару 1944. победом совјетске армије. Током опсаде, која је започела 8. септембара, и херојског отпора живот је, већином од глади, изгубило око 620.000 становника града, али се Лењинград није предао.

1941. године - Из затвора у Сремској Митровици у Другом свјетском рату побјегла су 32 затвореника, већином комунисти. Приликом бјекства кроз подземни канал помогао им је ученик средње техничке школе у Новом Саду партизан с Фрушке Горе Бошко Палковљевић-Пинки, касније проглашен за народног хероја, који их је одвео у партизански одред.

1942. године - Умро је руски балетски играч, кореограф и педагог Михаил Михајлович Фокин, реформатор класичног стила игре. Као кореограф настојао је да споји игру, музику и сликарство. Многе његове кореографије изводе се и сада: „Половецке игре“, „Шопенијана“, „Силфиде“, „Жар птица“, „Петрушка“, „Франческа да Римини“, „Шехерезада“, „Сан о ружи“, „Смрт лабуда“.

1958. године - Умро је француски писац Роже Мартен ди Гар, добитник Нобелове награде за књижевност 1937. Вјерно је насликао француско грађанско друштво на почетку 20. вијека. Дјела: романи „Жан Бороа“, „Породица Тибо“, комедија „Тестамент чича-Лелеа“, цртице из сељачког живота „Стара Француска“.

1971. године - Предсједника Боливије генерала Хуана Хосеа Тореса Гонсалеса војним ударом оборио је пуковник Уго Бансер Суарес.

1978. године - Умро је предсједник Кеније и публициста Џомо Кенијата, један од симбола деколонизације Африке. Био је лидер кенијског ослободилачког покрета „Мау мау“, као и предсједник Кенијског афричког савеза који је 1963. успио да избори независност земље од Британије, затим предсједник владе, а од 1964. шеф државе. Дјела: „Према планини Кенији“, „Кенија, земља сукоба“, „Мој народ Кикују“, „Харамби“, „Џомо Кенијата, патња без горчине“.

1985. године - На аеродрому у Манчестеру погинуло је 55 особа у британском путничком авиону типа „Боинг 737“ који се запалио.

1995. године - Скупштина Етиопије изабрала је Негаса Гидаду за шефа државе, преименоване у - Савезна Демократска Република Етиопија.

1996. године - Конференција 61 државе у Женеви о разоружању окончана је неуспјешно пошто је Индија блокирала споразум о свеобухватној забрани нуклеарних проба.

2004. године - У оружаном препаду на музеј сликара Едварда Мунка у Ослу, пред мноштвом посјетилаца, украдено је његово најпознатије платно - „Крик“.

2005. године - Евакуацијом јеврејских насељеника из Нецарима, посљедњег јеврејског насеља у појасу Газе, окончана је четири деценије дуга израелска управа на тој територији, започетанакон шестодневног рата 1967. Од 1948. до 1967. појас Газе је био под управом Египта.

2006. године - Погинуло је 160 путника и 10 чланова посаде приликом пада руског путничког авиона типа „Тупољев-154“, 45 километара северно од Доњецка у Украјини. Авион је летио на линији од Анапе на Црном мору до Санкт Петербурга када се срушио и запалио.

2009. године - Пентагон је званично саопштио да је током протеклих шест година, од марта 2003. у Ираку погинуло 4.337 америчких војника, а више од 31.000 је рањено. Објављено је и да је најмање 716 војника погинуло, а 3.500 рањено у склопу операције у Авганистану, почев од 2001. Још 69 војника САД изгубило живот у другим земљама током протеклих осам година у, како је наведено, антитерористичким операцијама.

2015. године - Посљедњи краљ Југославије Петар II Карађорђевић правоснажно је рехабилитован пошто је Виши суд у Београду потврдио да је био жртва прогона и насиља из политичких и идеолошких разлога. Република је у Југославији формално проглашена 29. новембра 1945. а Указом из 1947. године краљ Петар II Карађорђевић лишен је држављанства Југославије односно права гласа, као и права на имовину.

2016. године - У Београду је започео с радом 23. Међународни конгрес византијских студија, назван: „Византија, свет промена“. Седмодневни највећи научни скуп византолога свијета окупио је око 1.400 учесника из 49 земаља.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана