Маслине, воће и орашасти плодови били грицкалице на Колосеуму

Танјуг
Маслине, воће и орашасти плодови били грицкалице на Колосеуму

РИМ- Гледаоци у римском Колосеуму јели су маслине, воће и орашасте плодове док су гледали како се гладијатори боре до смрти, саопштили су археолози, након што су истражујући канализацију испод арене открили дијелове хране старе 1.900 година.

Археолози вјерују да су то остаци грицкалица које су јели римски гледаоци, а тим је такође открио фрагменте костију животиња које су се бориле у арени, преноси Дејли мејл.

Резултате студије Археолошког парка Колосеум представила је његова директорка Алфонсина Русо, која је навела да открића "продубљују наше разумијевање искустава и навика оних који су долазили на ово мјесто током дугих дана посвећених представама".

Њен тим је започео истрагу у јануару ове године како би боље разумио функционисање канализације испод јужног дијела 2.000 година старог амфитеатра.

Научници из "Рома сотеранеа" користили су роботе вођене жицом за навигацију дренажним системом и документовали све налазе из посљедњих година коришћења Колосеума као места за забаву.

Откривене су кости медвједа, лавова, леопарда, али и паса - а неки чак потичу од врсте јазавичара које су Римљани користили за лов на лисице и јазавце.

Археолози су такође пронашли древно сјеме и плодове култивисаних биљака, укључујући смокве, грожђе, диње, маслине, брескве, трешње, шљиве, орахе, лешнике и пињоле.

У канализацији и одводима остали су и фрагменти украсног биља, попут шимшира, ловоровог листа и зимзеленог дрвенастог биља.

Други налази укључивали су предмете одјеће, као што су обрађена игла од кости, клинови, ексери за ципеле и кожа, као и коцкице за игру.

Изградња Колосеума је почела под владавином цара Веспазијана 72. године нове ере, а завршена је осам година касније када је цар Тит владао Римским царством.

Да би прославио завршетак изградње гигантске камене конструкције, Тит је одржао 100 дана игара у којима је више од 2.000 гладијатора страдало у арени, наводи Дејли мејл.

Колосеум је коришћен више од 500 година, а његове последње забиљежене игре одржане су у шестом вијеку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана