Мајка Леонарда да Винчија била робиња?

Tanjug
Мајка Леонарда да Винчија била робиња?

РИМ - Мајка Леонарда да Винчија била је робиња, која је по доласку у Италију пронашла начин да се ослободи, тврди професор на Универзитету у Напуљу Карло Вече.

  Он ту своју тврдњу заснива на документу који је пронашао у Државном архиву у Фиренци и у коме се помиње Катарина, черкеског поријекла, која је из области Кавказа као робиња доведена у Фиренцу 1452. године, а која је ослобођена тапијом коју је потписао Пјеро да Винчи, Леонардов отац, преноси Анса.

    "Леонардова мајка била је девојка из Черкеске (данашња јужна Русија) која је у једном тренутку свог живота била отета и продавана неколико пута као роб све до доласка из Цариграда у Венецију. А затим у Фиренци где је упознала оца Леонарда да Винчија", каже Вече, који је и иначе истраживач ренесансне цивилизације.

    Он је рекао да су документа о томе пронађена прије неколико година и да је од тада почео да их проучава како би доказао да та робиња није била Леонардова мајка, међутим каже да су сви докази ишли ​​у супротном смјеру, посебно документ о ослобођењу.

    Како каже Катарина је у Фиренцу стигла захваљујући фирентинском авантуристи по имену Донато који је, прије смрти 1466. године, оставио новац манастиру Сан Бартоломео а Монте Оливето за изградњу породичне капеле, а управо за ту цркву Леонардо је насликао своје прво дело Благовести, у коме се види утицај његове мајке.

    "На слици су планина и морски град, Катарина му је можда причала о местима свог детињства. Она је Леонарду оставила велико наслеђе, свакако дух слободе, највећу жељу роба. У Леонардовом делу, заправо, налазимо идеју слободе пре свега", каже Вече.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана