Љубавне афере краља Милана покренуле жуту штампу у Европи

B92
Љубавне афере краља Милана покренуле жуту штампу у Европи

Да ли сте знали да је кнез Милош посљедње дијете добио у 75 години, а да је његов син Михаило био заљубљен у своје сестре од стрица?

 

Како је кнегиња Љубица убИла Милошеву љубавницу Петрију?

“Кад само мало зачепркате у ту нашу дворску краљевску историју схватите да су то стварно биле опасне везе, пуне интрига, љубави, издаја, ванбрачне деце. Жута штампа Европе живела је од секс скандала на српском двору на пример од краља Милана. Дакле, нису то само теме данашњег времена, то је била одлика и 19. века у Србији”, рекла је организаторка трибине “Опасне везе на двору Обреновића” Смиљана Попов, иначе ауторка серијала “Београд за почетнике”.

Трибине је одржана синоћ од 19 часова у Галерији 73 на Бановом брду, која је била попуњена до посљедњег места.

Организатори поручују да је интимна историја српске краљевске породице начин да се привуку људи да мало више истражују о том времену.

“Кнез Милош је имао деветоро ванбрачне деце и сва су умрла, а последње је добио са 75 година. Он је насилно узимао жене, а подводио му их је његов оружер. Био је то стил живота правог турског паше. Кад је отишао у Беч у избеглиштво имао је љубавнице које је издашно спонзорисао, живеле су на његов рачун на виској нози”, испирчала је Попов.

Како је рекла, дивни кнез Михајло је имао сина Виљена, крштеног католика из везе са Маријом Бергхаус из Рогашке Слатине. Виљем се покрстио у православље и назвао се Велимир Теодоровић. Био је велики српски добротовор, а Србија му се “одужила” заборавом.

На трибини о “шкакљивим” темама Обреновића, која ће се ускоро опет одржати, предавање је одржао Милорад Стокин, иначе академски музичар.

Сви српски краљеви су имали ванбрачну дјецу, кнез Михајло је имао родоскрвне везе са сестрама од тетке, а постоје трагови, како је речено на трибини, да су краљица Наталија и краљ Милан били у некој врсти сродтсва.

Да ли је било правих љубави на српком двору? Историја каже да су се стварно вољели краљ Александар и краљице Драга, док је кнеза Михајла варала његова жена Јулија, а он је пронашао њено писмо љубавнику.

“Љубавне афере краља Милана и краља Александра отвориле су трач рубрике и жуту штампу тог времена”, рекла је Попов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана