Лијепе ствари које су се десиле на баксузни дан

Б92
Лијепе ствари које су се десиле на баксузни дан

Навелико баксузни петак 13, толико застрашујућ да постоји чак и као посебна врста страха – параскевидекатриафобија, тјера нас да тог краја радне недјеље чешће куцамо у дрво, окрећемо се три пута или ходамо уназад ако нам црна мачка пређе пут, али се тада и посебно обазриво чувамо мердевина, огледала и соли.

Према појединим информацијама на овај дан има више саобраћајних несрећа у поређењу са другим данима у години. Међутим, не мора све да буде црно. Овај дан може да буде и позитиван у људској историји. Ево неколико сјајних догађаја који су се десили баш на петак 13.

Један од одличних примјера је и Грчка, која се сјећа одличних ствари на петак 13. Након што Атина на шок многих није била домаћин олимпијских игара на стогодишњицу модерног олимпизма 1996. године, олимпијске игре су се одржале у Атини 13. августа 2004. године, под паролом "Добродошле кући". Такође, нацистичка окупација Грчке, која је трајала три и по године, завршила се 13. октобра 1944. године.

Не треба заборавити и поједине славне личности које су рођене кобног дана, међу којима су и маркантни глумац Стив Бушеми, револуционар Фидел Кастро али и невјероватни режисер Алфред Хичкок.

Једна од најпознатијих видео игара, Нинтендов Супер Марио, појавила се 13. септембра 1985. године. Такође је први албум бенда Блек Сабат изашао на петак 13., и то у фебруару 1970. године. Тада се родио и нови правац у музици - хеви метал.

Говори се и да је позната реченица Бена Френкина: "Ништа на овом свијету није сигурно осим пореза и смрти" настала 13. новембра у петак, док је вијек касније патентирана хармоника.

Петак 13. значајан је дан и за женска права: 1939. године Евелин Пинкерт Килгор постаје прва лиценцирана инструкторка летења, а Америка добија први документ који забрањује дискриминацију на основу пола приликом запошљавања 1967. године.

Петак 13 је такође био макар у два наврата битан за науку. Вода је откривена на Мјесецу 13. новембра 2009. године, отварајући ново поглавље у истраживању свемира и нашем разумијевању Мјесеца. Научник Ентони Колапрет се обратио јавности тог дана: "Не само да смо пронашли воду, већ смо нашли и значајну количину воде".

Велики корак и за палеонтологију такође се десио на петак 13, и то 1923. године. Према наводима Америчког природњачког музеја, Рој Чепмен 13. јула налази јаје диносауруса на ископинама у Монголији. Ово откриће први пут је потврдило хипотезу да диносауруси носе јаја.

Ако вас ништа од овога није убиједило, било би добро да не мислите да је петак 13. баксузан дан у априлу 2029. године. Астрофизичари су израчунали да ће астероид ког су открили још 2004. године тог дана ударити Земљу. Али након поновног истраживања и рачунања, дошли су до закључка да не постоји никакав ризик од удара овог астероида.

Да ли вјерујете у овај "баксузни" дан?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана