Легендарни совјетски снајпериста Василиј Зајцев

Срна
Легендарни совјетски снајпериста Василиј Зајцев

ВАШИНГТОН - Легендарни совјетски снајпериста из Другог свјетског рата Василиј Зајцев (1915-1991) спада међу најбоље стријелце у историји - процјењује амерички војни часопис “Ми смо моћни”.

Једно је бити успјешан снајпериста у миру, а нешто сасвим друго када се налазиш у “арени смрти”, каква је био Други свјетски рат током опсаде Стаљинграда, образлаже часопис.

ЗА 37 ДАНА УБИО 225 ЊЕМАЧКИХ ВОЈНИКА

Василије Григорјевич Зајцев родио се у селу Јеленика у Оренбуршкој губернији у породици ловца у тајги. Од раног дјетињства Зајцев је учио да прецизно пуца.

Током Стаљинградске битке, само у периоду од 10. новембра до 17. децембра 1942. године млађи поручник Зајцев, снајпериста 1047. стрељачког пука 284. стрељачке дивизије 62. армије Стаљинградског фронта, ликвидирао је 225 противничких војника.

Зајцев је директно на првој линији обране снајперској вјештини учио саборце. Током два мјесеца обучио је 28 снајпериста.

ЛУТКА КАО МАМАЦ

Како наводе војни историчари, Зајцев је посједовао све врлине које красе доброг снајперисту - оштар вид, истанчан слух, уздржаност, хладнокрвност, издржљивост и војничку спретност.

Ловећи њемачке снајперисте често је користио лутку обучену у совјетску униформу. Непријатељ је насједао, отварао ватру и откривао свој положај.

Притом је Зајцев успио да одабере најбоље положаје, да се маскира и сакрије од нациста тамо гдје никада не би могли ни претпоставити.

Сам Зајцев сматрао је кључном снајперском вјештином размишљање ван калупа и умијеће импровизације.

ТВОРАЦ ТАКТИКЕ “ГРУПНОГ ЛОВА”

Зајцев је у војну тактику увео принцип “групног лова”, када једну борбену зону покривају са разних страна три снајперска пара, са стријелцем и проматрачем у сваком. Показало се да су такве групе врло ефикасне.

Пушка којом се Василиј служио била је стандардна војничка пушка “Мосин-Нагант М-91/30”, калибра 7,62 милиметара са оптичким нишаном.

У то вријеме то је био “ПУ” нишан са увећањем џ3,5, који је касније замјењен са нишаном “ПЕ” увећања џ4.

Ова пушка се сматра најефикаснијом и најмасовније кориштеном пушком Другог свјетског рата, а остала је у употреби на многим бојним пољима и дуго након рата.

ОБРАЧУН СА НАЈБОЉИМ ЊЕМАЧКИМ СНАЈПЕРИСТОМ

Према Ентонију Бевору, аутору књиге “Стаљинград”, неки совјетски извори тврдили су да су Нијемци током битке за Стаљинград довели команданта снајперске школе мајора Хајнца Торвалда како би ликвидирао Зајцева.

Послије неколико дана потраге, Зајцев је опазио свог противника скривеног иза парчета изгужваног лима и убио га.

Овај наводни двобој двојице чувених снајпериста приказан је у холивудском Филму “Непријатељ пред вратима”.

Зајцев је учествовао у борбама све до јануара 1943. год. када је доживио повреду очију.

Љекари су му успјешном операцијом отклонили посљедице повреде тако да се Зајцев по опоравку поново придружио својој јединици.

НЕМА МЈЕСТА ЗА НАС ИЗА ВОЛГЕ

Крај рата дочекао је на ријеци Дњестар у чину капетана. Послије рата, Зајцев је био директор фабрике у Кијеву

На основу указа Президијума Врховног совјета СССР од 22. фебруара 1943. године Зајцев је добио звање Хероја Совјетског Савеза.

За почасног грађанина града хероја Волгограда проглашен је 1980. године.

Снајперска пушка Василија Зајцева чува се у Музеју одбране у Волгограду, преноси “Руска ријеч”.

Зајвец је умро 15. децембра 1991. у 76. години. Иако је његова лична жеља била да буде сахрањен у меморијалном комплексу на Мамајев Кургану у Волгограду, првобитно је сахрањен на Војном спомен гробљу у Кијеву.

Године 2005. поводом 60 година од Побједе над фашизмом, супруга Василија Зајцева, Зинаида, обратила се руководству града Волгограда с молбом да услише посљедњу жељу њеног супруга и његове посмртне остатке пребаце на Мамајев Курган.

Ова молба је испуњена и 31. јануара 2006. године посмртни остаци Василија Зајцева су пренијети и са највишим војним почастима сахрањени у меморијалном комплексу на Мамајевом Кургану.

Његов ковчег смјештен је одмах поред споменика, гдје је написан његов познати цитат: “Нема мјеста за нас иза Волге”, (односно - нема повлачења).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана