Култура испијања чаја датирана на 400 година прије нове ере

Srna
Foto: BornTea

ЂИНАН - Археолошки тим са Универзитета Шандонг у истоименој источној кинеској провинцији пронашао је најраније познате остатке чаја на свијету, старе 2.400 година.

Узорци чаја, за које се показало да су остаци скуваног чаја, ископани су из древних гробница у Зученгу у провинцији Шандонг.

Ово повећава старост напитка, као што су сугерисале претходне студије, за више од 300 година, јавља данас Кинески међународни радио.

Од августа до децембра 2018. године, тим предвођен професором Ванг Ћингом са Универзитета Шандонг, спровео је археолошка ископавања у рушевинама древног града, који је изграђен у периоду прољећа и јесени /770-476 прије нове ере/ и каснијег периода Зараћених држава.

Према истраживачима, касније се показало да су карбонизовани остаци налик стабљици и листовима пронађени у преокренутој порцеланској посуди врло вјероватно древни чај.

Накнадни подаци су показали да је садржај кофеина и теина у остацима био низак или га чак није ни било.

Пошто су ове двије супстанце лако растворљиве у води, истраживачи су закључили да су откопани узорци чаја талог који су древни људи оставили након кључања.

Налази су објављени у часопису за археологију и културне реликвије на кинеском језику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана